fallback

БФБ разпределя дивидент от 0,25 лв. на акция, ръководството остава същото

Решението е изненадващо, тъй като в проекта за решение бе посочено, че не се предвижда да бъде разпределян дивидент

12:35 | 14.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

На проведеното днес Общо събрание на акционерите на Българска фондова борса - София е взето решение за разпределяне на дивидент от 0,25 лв. на акция за 2006 година, научи Investor.bg.

Това означава, че за дивидент ще бъдат заделени 1,5 млн. лв., или 90% от миналогодишната печалба, която възлиза на 1,67 млн. лв. На събранието е гласувано 10% от печалбата да бъде разпределена във фонд "Резервен".

Решението до голяма степен е изненадващо, тъй като в проекта за решение бе посочено, че не се предвижда печалбата на борсата за миналата година да бъде разпределяна между акционерите. От борсата уточниха, че са гласувани промени в устава, а именно премахване на алинея 3 от член 10, която не е позволявала разпределянето на дивидент от дружеството.

Част от печалбата (493 350 лв.) бе предвидена за попълване на фонд “Резервен”, а останалият дял в размер на 1,17 млн. лв. - да остане като неразпределена печалба.

На днешното Общо събрание също така е решено Съветът на директорите да остане в същия състав, тъй като няма насрочени избори на ново ръководство въпреки изтичането на мандатите на настоящия изпълнителен директор на борсата Бистра Илкова и на председателя на СД - Виктор Папазов. От борсата заявиха, че мандатите са само препоръчителни и настоящето ръководство остава легитимно до включването на точка в дневния ред на Общото събрание, в която изрично се насрочват нови избори.

Към 31 декември 2006 г. регистрираният акционерен капитал на Българска Фондова Борса – София АД възлиза на 5,87 млн. лв., разпределен в 5 867 860 обикновени поименни акции с право на глас с номинална стойност от 1 лв.

Основен акционер е Министерство на финансите с дялово участие от 44%, инвестиционни посредници и банки притежават 45% от капитала, а останалата част е разпределена между други по-дребни акционери.

През последните няколко месеца БФБ-София проведе няколко срещи с евентуални кандидат-купувачи на държавния дял от капитала на институцията. Сред тях бяха полската, австрийската и гръцката фондови борси, както и скандинавското обединение OMX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:08 | 11.09.22 г.
fallback