fallback

Преглед на печата за 13 юни

07:51 | 13.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Стратегия, поръчана от президента, оспорва нуждата от АЕЦ "Белене"

в. Дневник

България трябва да забрави идеята за "енергиен център на Балканите" и да използва по-добре наличните си производствени мощности, вместо да изгражда нови. Това се препоръчва в стратегията за ускорено развитие на страната до 2020 г., подготвена от икономическите експерти на Българската академия на науките по поръчка на президента Георги Първанов. Документът критикува проекта за АЕЦ "Белене", поддържан от президента и управляващото мнозинство. Според икономистите от БАН България трябва да постигне 8-9% годишни темпове на растеж и в никакъв случай да не пада под 6 на сто през следващите 13 години, за да преодолее по-бързо изоставането от останалите членки на ЕС.

Варна си съперничи с Белослав за магистрала Черно море

в. Дневник

Два варианта за северната част на трасето на магистрала Черно море се обсъждат в Министерството на транспорта. В първият магистралата минава през територията на община Белослав, а във втория - западно от варненското село Казашко. В зависимост кой от тях ще остане в окончателния проект, ще се избере мястото на втория Аспарухов мост. Това стана ясно преди минути на срещата между екипа, който разработва Общият устройствен план /ОУП/ на председателския съвет на Общинския съвет.

Проектите за жилища поскъпват с 3 евро на кв. м.

в. Сега

С 2-3 евро за квадратен метър ще се увеличи цената на проектите за жилищни сгради от тази есен и ще стигне 12-15 евро. С 20-30% ще е по-скъпо проектирането на офис сгради спрямо жилищните. Това заяви вчера арх. Димитър Младенов от Камарата на архитектите в България. Причината е новата методика за управление размера на възнагражденията на проектантските услуги, която се очаква да влезе в сила през септември. По думите на архитектите обаче евентуалното увеличение спокойно би могло да се обере от предприемачите.

Данъчните може да ни попълват декларациите

в. Сега

България проучва френския опит данъчните инспектори сами да попълват декларациите на физическите лица. Това стана ясно на форум на Вътрешноевропейската организация на данъчните администрации. Системата, която от години насам работи в няколко европейски държави, е била тествана 2 години във френската провинция Бретан, а от миналата година се практикува в цяла Франция. При тази система не е нужно гражданинът да представя документи за дохода, тъй като данъчните разполагат с копия от тях. След като попълнят декларацията, те я пращат за сверяване и подпис на гражданите и те удостоверяват с подпис, че са съгласни.

"Шнайдер електрик" открива втори завод за прекъсвачи

в. Дневник

Водещата компания в областта на електрооборудването и индустриалния контрол "Шнайдер електрик" (Schneider Electric), която е на българския пазар със собствено представителство от 1998 г., ще открие в края на седмицата втория си завод за автоматични прекъсвачи край Пловдив. Информацията съобщиха представители на компанията вчера. Според предварителната информация инвестицията в новото съоръжение е 6 млн. евро.

Банка Алианц България с по-висок рейтинг от държавния

в. Дневник

Fitch Ratings даде рейтинг А- на банка Алианц България като емитент, краткосрочен рейтинг - F2, и индивидуален - D. Рейтинговата прогноза е стабилна. Първите две оценки отразяват високата вероятност за подкрепа от Allianz SE (AA-/прогноза стабилна) ако това е необходимо, са част от обясненията на агенцията за присъдения рейтинг. Allianz SE контролира банката чрез 66,16% дял от Allianz Bulgaria Holding, който на свой ред притежава 79,95% от банката.

Граждани топят нередовни фирми

в. Стандарт

Граждани топят нередовни фирми пред данъчните в Русе. Дадоха резултат първите сигнали на русенци по националната кампания "Помисли за утре, излез на светло". Екипи за контрол от Териториалната дирекция на НАП-Русе посетили пет търговски обекта на две фирми, за които граждани подали сигнали, че са нередовни. В магазин за плодове и зеленчуци на ул. "Борисова" парите в наличност се разминавали драстично с отразените продажби на касовия апарат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 23.08.22 г.
fallback