fallback

Едва 5 хил. лв. годишно отделят фирмите у нас за обществени дейности

Българските компании нямат ясно разграничение в разбирането на дарителство, спонсорство и социална отговорност

17:49 | 12.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Все повече компании у нас отделят средства за обществени дейности, но обемът на годишно заделяните средства не надхвърля 5 000 лева. Това сочат резултатите от проучване сред 120 големи български компании за 2006 г., представени на започналата в София конференция на тема "Корпоративната социална отговорност на бизнеса в региона на Балканите".

Основните изводи от проучването са, че българските компании нямат ясно разграничение в разбирането на дарителство, спонсорство и социална отговорност. Фаворит в приоритетите им за дарителство и отговорни дейности са децата в институции, служителите на фирмата, хората с увреждания, деца и млади хора.

На форума повече от 120 фирми, бизнес асоциации и неправителствени организации дискутират аспектите на корпоративната социална отговорност на бизнеса. Той се организира по инициатива на Организацията за индустриално развитие на ООН (UNIDO) съвместно с Европейския мениджмънт център, българската мрежа на Глобалния договор и Българския форум на бизнес лидерите.

Основна цел е да се ускори прилагането на практиките на корпоративната социална отговорност в малките и средни предприятия и постигане ниво на съгласуваност между старите и новоприетите страни в Европейския съюз.

Изпълнителният директор на Българския форум на бизнес лидерите Стамен Тасев посочи, че корпоративната социална отговорност е комплексно нещо и може да намери израз в различни направления, а принципите на Глобалния договор за диалог с отговорния бизнес, приети от над 3000 компании-членки в над 80 страни, са зачитане правата на човека, спазване на трудови стандарти, опазване на околната среда и антикорупцията.

По отношение на антикорупцията Тасев смята, че добра мярка за България е да се ограничат плащанията в брой. Според него трябва да се въведе задължение плащанията над 10 000 лева да стават само по банков път. Той даде за пример Франция, където има ограничения, при които една фирма не може да плати на друга в брой повече от 3 000 евро. Но у нас тази идея има и противници, отбеляза бившият заместник-финансов министър.

Стандартите на корпоративната социална отговорност на този етап са само препоръчителни от ЕС, но българските фирми осъзнават необходимостта от такива практики, коментира Тасев. Като политика корпоративната социална отговорност е най-силно развита в скандинавските страни, които са и най-конкурентоспособни, отбеляза Тасев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:28 | 31.08.22 г.
fallback