fallback

ДКЕВР предлага по-малко от исканото поскъпване на тока за производителите

Комисията е взела предвид само действително направените разходи по фактури, главно за горива

12:50 | 12.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е действала рестриктивно при определяне на цената на електроенергията от 1 юли тази година за производители и електроразпределителни дружества (ЕРД), каза председателят на комисията Константин Шушулов на днешното открито заседание на ДКЕВР.

Той посочи, че са били взети предвид само действително направените разходи по фактури, главно за горива. Комисията е изхождала и от необходимостта от сигурност на снабдяването с електроенергия. "За първи път се прави цялостен регулаторен преглед по веригата от производители до потребители", каза още Шушулов.

Ако цените, по които Националната електрическа компания (НЕК) продава ток, не се повишат с исканите 24,5%, а само с предложените от ДКЕВР 7 на сто, НЕК ще продължи да работи на загуба и може да не е в състояние да обслужва част от дългосрочните си кредити, заяви от името на компанията Лилия Иванова.

Тя посочи, че за първите четири месеца на годината загубите на НЕК от пренос на електроенергия възлизат на 37 млн. лв., а за полугодието се очертава да достигнат 65 млн. лв. По думите й предложената от ДКЕВР цена от 65,66 лв. за мегават е крайно недостатъчна, при условие че цената, по която компанията продава на ЕРД-тата и пряко присъединилите се големи потребители в момента е 60-61 лв. НЕК не продава пряко електроенергия за битови нужди.

Възвръщаемостта на НЕК при посочените цени ще бъде само 11 млн. лв., което е крайно недостатъчно, при условие че необходимите средства за рехабилитация на ВЕЦ и други съоръжения е 82 млн. лв. за тази година.

Директорът на АЕЦ Козлодуй Иван Генов посочи, че увеличението на цената за централата е по-малко от исканото, обаче АЕЦ Козлодуй ще се опита да го компенсира чрез свръхпроизводство и продажба на свободния пазар.

"Притеснен съм от състоянието на НЕК, което може да доведе и до лоши последствия за АЕЦ Козлодуй поради неплащане на задълженията", подчерта Генов.

От ЕРД-тата, собственост на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН, се оплакаха, че при определяне на цената от ДКЕВР не са взели предвид всички техни разходи. В тази връзка Шушулов отбеляза, че за миналата година ЧЕЗ България е имала 60 млн. лв. печалба и комисията не може да позволи да има голямо увеличение на цената на тока за сметка на битовите потребители. ЕРД-тата поискаха увеличение на цената на тока за потребителите с 6-7%, а в предварителния доклад на ДКЕВР е посочено увеличение с около 5%. За НЕК обаче намалението на исканата от тях цена е тройно.

ДКЕВР ще вземе крайното си решение за увеличението на цените на тока на 28 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:21 | 23.08.22 г.
fallback