fallback

Румънски прекупвачи вдигнаха цените на зеленчуците във Варна с 10%

Според румънците цените в страната им са с 10 на сто по-високи от тези у нас

09:54 | 11.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Зеленчуците и плодовете във Варна са поскъпнали с 10% в сравнение с миналогодишните цени и са едни от най-скъпите в страната. Причината за високите им все още цени в града се дължат на румънските прекупвачи, твърдят търговците от трите най-големи пазара в града. 

Оказва се, че прекупвачите от Румъния се ориентират много бързо в новата европейска обстановка и са едни от най-ревностните клиенти на варненската зеленчуковата борса. Те пристигат още в полунощ, пълнят камионите със свежа стока и поемат към родните си места, на север от страната ни. Румънските търговци пласират стоката си най-вече в техните крайдунавски градове и в Букурещ. По тяхна информация борсовите цени на плодовете и зеленчуците в Румъния са с 10% над нашите.

Според българските търговци най-купувани са доматите, краставиците, дребните пресни картофи и чушките. Тези продукти пристигат до морския град от Пловдив, Стара Загора, Първомай, Сандански и Стрелча. Работещите на борсата са доволни, че пласират така бързо стоката си и не се налага да свалят цените, преди тя да се застои. Нещо повече – голяма част от зеленчуците се претоварват направо с палетите от пристигналия камион от вътрешността на страната на заминаващия към съседската държава.

Варненските търговци очакват в края на месеца да се повиши дневната консумация на зеленчуци заради хилядите чужди туристи, дошли на почивка в комплексите край най-големия български черноморски град.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
fallback