fallback

ЕРП-тата недоволни от границите на определената им независимост

От Топлофикация София отбелязаха, че с наредбата се повишават изискванията за качеството на топлоснабдяването, което ще се отчита и с повече документация

12:03 | 08.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Независимостта на операторите на преносните и на разпределителни мрежи в електроенергията и природния газ е едно от измененията на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката. Това каза членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Марияна Жекова в началото на общественото обсъждане на изменения в наредбата.

Тя посочи че измененията са свързани с измененията и допълненията в Закона за енергетиката.

По думите й друга част от промените касае лицензирането на фирми за транспортиране на природен газ, които не са включени в списъка, определен от Министерски съвет (МС). Има и изменения, свързани с нормите за качество на процедурите по издаване на лицензия.

От Министерство на икономиката и енергетиката изказаха становище, че към новите възможности за издаване на лицензия се прибавя възможността за разширяване на лицензията в електроенергетиката с права и задължения на координатор на балансиращи групи (в балансиращи групи ще могат да се обединяват ползвателите на енергия за целите на участие в пазара на електроенергия).

Освен това електроразпределителните дружества трябва да обявяват за предходната година изхвърлените количества въглероден двуокис.

От Топлофикация София отбелязаха, че с наредбата се повишават изискванията за качеството на топлоснабдяването, което ще се отчита и с повече документация, а представителите на CEZ, EON и EVN (собственици на електроразпределителни дружества) се обединиха около становището че клаузите за общите условия, касаещи договорите между ЕРП-тата и крайния снабдител, от една страна, и гражданите - от друга, не са в тяхна изгода, тъй като ДКЕВР може да наложи „вето“ върху техните предложения.

Браншовата камара на енергетиците посочи, че като цяло новата наредба е по-добра от предходната, но подкрепи становището на ЕРП-тата.

В 14-дневен срок заинтересованите страни по условията в наредбата могат да представят писмените си становища в ДКЕВР, след което предстои съгласуване на наредбата от държавните институции и одобрението й от МС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:04 | 11.09.22 г.
fallback