fallback

Македония внася авариен ток от България и Сърбия за 2,5 млн. евро

Засега не е ясно дали по-скъпият авариен ток ще се отрази в цената за потребителите

09:57 | 08.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Македония ще внася ток от България, тъй като е заплашена от пълен мрак, съобщи македонската телевизия А1. Заради авария, станала миналия петък в централата “РЕК Битоля”, през следващите 15 дни Македония ще компенсира липсващите количества електроенергия с внос от България и Сърбия на стойност 2,5 млн. евро.

Токът, внасян от Сърбия, е около 20% от съществуващите договори, а 100 мегавата са аварийна енергия, е заявил Слободан Содич, говорител на компанията МЕПСО - компанията оператор на електропреносната мрежа в страната.

Според електроцентралата ЕЛЕМ вносът от България не е авариен, защото в централата нямало авария, а само технически проблеми. Внасяният сега ток в Македония е два пъти по-скъп от произвеждания в “РЕК Битоля”.

Македония в момента се снабдява с ток само от един блок от “РЕК Битоля”, който произвежда 25% от общото потребление, а другите два блока са в ремонт. В момента над 50% от електроенергията, потребявана в Македония, е от внос.

От ЕЛЕМ не са уточнили дали вносът на ток ще увеличи цените за потребителите. От МЕПСО са заявили, че последствията от аварията ще са ясни след няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:55 | 23.08.22 г.
fallback