fallback

Преглед на печата за 8 юни

07:34 | 08.06.07 г.

Кадиев се оправда за контрабандата
в. Стандарт
 
Зам.-министърът на финансите в оставка Георги Кадиев се оправда за контрабандата. България е в ренесанса на фалшивите бандероли, заяви той по Би Ти Ви, сякаш е страничен наблюдател, а не пряко отговорен за приходите в хазната. Печатат се четири пъти по-малко бандероли за алкохол, каза Кадиев. През 2004 г. са продадени 112 млн. бандероли за алкохол, а през 2006 г. - 26 млн. Излиза, че българинът пие четири пъти по-малко, което е абсурдно, каза Кадиев. Въпреки това приходите от акцизи растат. През 2004 г. са събрани 1,88 млрд. лв. от акцизи на алкохол, цигари и горива, а през 2006 г. - 2,25 млрд. лв., сочат данните на МФ.
 
"Пени маркет" открива магазин в Свиленград
в. Дневник
 
Германската верига "Пени маркет" (Penny Market) - една от водещите европейски компании в сферата на търговията с хранителни продукти, ще открие свой хипермаркет в Свиленград. Това съобщиха официално вчера от софийското дружество "Бизнес БГ-груп", което преди няколко месеца спечели конкурса на общината за проектиране и строителство на обекта. Условията на сключения договор изискват в неговото изграждане да бъдат инвестирани близо 1 млн. лв. и да се открият най-малко 40 нови работни места. Според представения от дружеството предварителен инвестиционен проект хипермаркетът на "Пени" ще бъде част от търговски комплекс "Сити пойнт парк" (City Point Park), който ще бъде разположен върху площ от 1000 квадратни метра в района на квартал "Сухата река".
 
Чакъров готов да удължи забраната за строежите в Иракли
в. Сега
 
Екоминистърът Джевдет Чакъров обмисля да предложи на правителството мораториумът за строителство в Иракли да бъде удължен, съобщи самият той вчера. Сегашната забрана изтича на 5 август, когато се очаква в местността да започне масово строителство. Общинският съвет в Несебър вече даде зелена светлина на плановете за застрояване на Иракли, след като одобри устройствен план за курорт Иракли. Хотели и вили ще бъдат изградени върху 40 000 дка от Черноморското крайбрежие с уникална флора. "Не бих искал да коментирам подхода на общината в Несебър. За съжаление имаме най-разнородни интереси. В случая е ясно за какви интереси става въпрос. Но ако искаме да опазим природата ни, не това е най-правилният подход", коментира Чакъров.
 
И чужденци могат да са общински съветници
в. Новинар
 
Чужденци от ЕС ще могат да се кандидатират за общински съветници в България, решиха вчера депутатите, като приеха на второ четене промените в Закона за местните избори. Изискването към тях е да имат удостоверение за постоянно или продължително пребиваване у нас. За кметове ще могат да се кандидатират само български граждани. На местния вот ще гласуват и чужденци от ЕС, но при предварително подадено заявление.
Подаряват 9 млн. на фермерите
в. Стандарт
 
Помощ от 9 млн. лв. предоставя държавен фонд "Земеделие" за храна на животните и пилетата. Парите ще се използват и за регулиране на броя на застрашени видове. Подпомагането започва от 15 юни и ще приключи на 15 октомври тази година. За валидни ще се признават разходни документи, издадени след 1 април 2007 г. Кандидатите за парите трябва да бъдат включени в списъци, които се изготвят от Развъдните асоциации или от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.
От 2 до 8 лв. ще се плаща за справка от Централния регистър на общинския дълг в. Сега
От 2 до 8 лв. ще се плаща за справка от Централния регистър на общинския дълг, реши кабинетът вчера. Събирането на таксите е според Закона за общинския дълг, според който финансовото ведомство създава и води публичен регистър. 8 лева ще е таксата за допълнителна справка за размерите на погасителните вноски по дати или за размерите на извършените плащания по дати. Два лева ще се плаща за удостоверение за наличие или липса на дадено обстоятелство в Централния регистър.
Строителни предприемачи и хотелиери стават яхтсмени
в. Дневник
 
Купувачът на яхти в България е предприемач с успешен бизнес на възраст между 35 и 55 години. Собствениците на плаващи дворци са от всички сфери на икономиката, но все пак сред тях преобладават строителни предприемачи и собственици на вериги хотели, които смятат да развиват яхтения туризъм в България. Това разкриха от "Хипо Алпе-Адриа-лизинг" (Hypo Alpe-Adria-Leasing), първата компания, предлагаща финансиране на кораби и яхти в България. Компанията е част от международна финансова група, с дългогодишен опит във финансирането на яхти, кораби, самолети, висок клас автомобили и недвижими имоти.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
fallback