fallback

"Енел Марица Изток 3" АД получава сертификат за инвеститор I клас

Проектът за рехабилитация на ТЕЦ Марица Изток 3 предвижда инвестиции в размер над 447 млн. лв. за периода 2007 - 2009 г.

07:41 | 08.06.07 г.

Сертификат за инвеститор I клас ще бъде връчен днес на „Енел Марица Изток 3” АД за проекта „Модернизация и рехабилитация на ТЕЦ Марица Изток 3“, съобщиха от Българската агенция за инвестиции.
Проектът предвижда инвестиции в дълготрайни активи на обща стойност 447,2 млн. лв. за периода 2007 – 2009 г. Ще бъде извършена последователно рехабилитацията на блокове 3 и 4 на ТЕЦ Марица Изток 3, приемане на втората сероочистваща инсталация и включването към нея на горните блокове след рехабилитацията им, както и изпълнени общи завършителни работи по електроцентралата.
Финансирането на проекта се осигурява с кредити и собствени средства.
Модернизацията и рехабилитацията включват подмяна и монтаж на редица инсталации, възли и агрегати на топлоелектрическата централа, в т. ч. монтиране на нов тип прахови горелки; монтиране на нови тръбопроводи и контролни уреди; монтиране на нова система за разпалване на газ и възпламеняване на мазут; инсталиране на нови системи за управление на котлите; рехабилитацията на електрофилтрите за очистване на димните газове; изграждане на пречиствателна станция за промишлени отпадни води; и други.
След приключване на модернизацията и рехабилитацията сумарната мощност на 4-те блока на топлоелектрическата централа ще достигне 904 MW (спрямо 840 MW преди рехабилитацията), срокът за експлоатация на централата ще се удължи с 15 години и ще се постигне значително намаляване на праховите и газовите емисии (в т. ч. намаляване на емисиите на серен диоксид с над 94%).
Още през пролетта на 2008 година всички работещи блокове на ТЕЦ Марица Изток 3 ще бъдат свързани с вече построените сероочистващи инсталации.
Между насърчителните мерки по ЗНИ, за ползването на които инвеститорът желае да получи съдействие, е преди всичко ускоряването на редица административни процедури.
Настоящият проект е втората фаза от рехабилитацията и модернизацията на ТЕЦ Марица Изток 3. От 2003 г. досега е извършена рехабилитацията на блокове 1 и 2 на електроцентралата и е пусната в експлоатация първата сероочистваща инсталация, обслужваща тези блокове. Цялостният проект за рехабилитация включва най-голямата екологична програма в България на стойност над 312 млн. лв.
Инвестиционният проект предвижда разкриването на нас 1 000 работни места по време на строителните работи.
„Енел Марица Изток 3” АД (до февруари 2007 наименованието на дружеството беше „Енергийна Компания Марица Изток III” АД) e смесена фирма със 73% участие на Enel SpA и с 27% на НЕК ЕАД.
През 2006 г. се извърши рефинансиране и преструктруриране на проекта, като се промени и съставът на консорциума – главен изпълнител на проекта. Понастоящем в състава на консорциума влизат Enel Produzione SpA и E&Z (предишно наименование RWE Industrie – Losungen GmbH.) Експлоатацията на електроцентралата се извършва от дружеството „Енел Оперейшънс България” АД, което има същата структура на собственост като „Енел Марица Изток 3” АД.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:24 | 13.09.22 г.
fallback