fallback

Джон Липски: Продължавайте с разумната фискална политика

Първият зам.-управляващ директор на МВФ прогнозира, че за тази година дефицитът по текущата сметка на страната ни ще бъде 16,6%

12:53 | 07.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Реформите и стриктната фискална политика много помогнаха за членството ви в ЕС, то обаче поставя нови изисквания, които трябва да се постигнат. Това каза Джон Липски, първи зам.-управляващ директор в Международния валутен фонд (МВФ) след срещата си с министъра на финансите Пламен Орешарски.

Най-важно е да продължи да се спазва разумна фискална политика, подчерта той. По думите му това води до стабилно развитие на икономиката, което ще доведе до повишаване на жизнения стандарт на населението.

Липски прогнозира, че за тази година дефицитът по текущата сметка на страната ни ще бъде 16,6%, икономическият ръст - около 6%, а инфлацията в края на годината ще спадне до 4,5%. "Като цяло това са много благоприятни икономически показатели", коментира Липски.

Високият дефицит по текущата сметка отразява големият приток на чуждестранни инвестиции, допълни той. Във връзка с журналистически въпрос зам.-директорът на МВФ посочи, че е много важно високият икономически растеж да се запази за по-дълъг период от време.

Липски препоръча внимателно увеличаване на работните заплати, за да не се увеличи инфлационният натиск. "Валутният съвет дава възможност за много по-плавен преход към еврото в резултат на постигнатата макроикономическа стабилност", каза още той.

"Ще продължим с разумната фискална макроикономическа политика", увери госта си министър Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:18 | 24.08.22 г.
fallback