fallback

Банки ще могат да оценяват проекти по европейските фондове

В момента се водят преговори с банки, които да осигуряват инвестиционна подкрепа за предприятия, а в последствие ще оценяват предложените бизнес планове

17:37 | 06.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Банковите институции в България могат да участват в оценяването на проекти по европейските Структурни и Кохезионен фондове. Това обясни Атанас Кирчев, директор на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” в Министерството на икономиката и енергетиката, по време на семинар за бизнеса от кампанията „Бъдете активни” на Министерството на финансите в Русе.

В момента се водят преговори с банки, които да осигуряват инвестиционна подкрепа за предприятия, а впоследствие ще оценяват предложените бизнес планове. При успех на преговорите с банковите институции, на тях ще бъде представен рамков договор за изпълнение на ОП „Конкурентоспособност”.

Банките ще оценяват финансовата стабилност на кандидата и бизнесплана му и при коректното му представяне ще финансират проекта. След което проектът се представя в управляващия орган на ЕК за дооценяване и след утвърждавенето му ще бъде възстановен кредитът към банката от грантовите схеми по оперативната програма, обясни още Кирчев.

С приоритет в ОП „Конкурентоспособност” ще стартират 3 грантови схеми – за технологично стартиращи фирми, схема за технологична модернизация на предприятията и схема за управление на качеството. Не по-късно от месец септември ще бъдат обявени официално първата и втората грантова схема, съобщи още Кирчев. По думите му, предвижда се 30-40% от целия ресурс на програмата да бъде заделен за безвъзмездна помощ за техническа модернизация на предприятията, което се равнява на близо 400 млн.евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:20 | 24.08.22 г.
fallback