fallback

Преференциални цени насърчават производителите на ток от биомаса

Най-високи са цените – 215 лв./MWh, когато биомасата е отпадна дървесина от горското стопанство, стърготини от мебелната промишленост и др. подобни

17:23 | 06.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Електроенергията, произведена от централи с инсталирана мощност до 5 MW, работещи на биомаса, ще се изкупува на преференциални цени, реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
Най-високи са цените – 215 лв./MWh, когато биомасата е отпадна дървесина от горското стопанство, стърготини от мебелната промишленост и др. подобни. За електроенергията, получена от преработката на енергийни култури като магарешки бодил, тръстика, сорго и др., цената ще бъде 184 лв./MWh. По 162 лв./MWh ще се изкупува електроенергията от твърди отпадъци от земеделски култури. И трите вида цени са без ДДС.
Целта на определяне на преференциални цени е насърчаване изграждането на инсталации и производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източтници (ВЕИ), както и баланс между интересите на енергийните предприятия и битовите потребители, се казва в мотивите за решението на ДКЕВР. Посочва се още, че пазарът на електроенергия от ВЕИ и по-специално от биомаса все още е слабо развит в България, което изисква стимулирането му чрез преференциални цени, намаляващи рисковете, свързани с енергийните източници, пазарните условия и др.
Производителността на инсталациите и размерът на инвестициите са имали най-голяма тежест при вземането на решение от ДКЕВР за определяне нивото на преференциалните цени. Комисията е имала предвид и цените на горивата от биомаса, както и експлоатационните разходи.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:56 | 26.08.22 г.
fallback