fallback

Над 10 хил. са нарушенията по трудови правоотношения за два месеца

Относителният дял на нарушенията, свързани със заплащанeто на труда, е 21,3% от всички констатирани по време на кампанията

14:15 | 04.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 10 136 нарушения, свързани с трудовите правоотношения, са установени при проверки на Главната инспекция по труда (ГИТ) от 1 март до 30 април тази година, съобщи изпълнителният директор на ГИТ Тотю Младенов.

Проверени са над 4443 предприятия и обекти на 4342 работодатели, от които в 831 проверки са участвали представители на ИА "Автомобилна администрация", НС "Полиция", НАП и Дирекция "Национален строителен контрол". Двеста и четири от проверките са извършени през нощта. Общият брой на заетите в проверените предприятия е 150 338 души.

Основните проверени проблемни сфери са производството на текстил и облекло, хотелите и ресторантите, сухопътният транспорт и малки и средни предприятия от други дейности.

Тотю Младенов посочи, че приоритетно са проверявани предприятия с данни за нарушения от предишни проверки. В някои предприятия заплатите се бавят с месеци. Относителният дял на нарушенията, свързани със заплащанeто на труда, е 21,3% от всички констатирани по време на кампанията.

Други нарушения са случаите на наемане на работа без сключен писмен трудов договор - половината в хотели и ресторанти, и на допускане до работа, без на работниците да е връчен екземпляр от подписания трудов договор.

Установени са и случаи на непредоставяне на длъжностни характеристики, неуговаряне на периодичността на изплащане на заплатата или на размера на платения годишен отпуск.

В резултат на проверките са дадени над 10 хиляди задължителни предписания за работодателите, като 1792 от тях са за нарушения, свързани със заплащането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:31 | 28.08.22 г.
fallback