fallback

Цената на олиото продължава да расте

Търсенето на слънчоглед за направа на биогориво и малкото засети площи са причина за покачването, коментира за Investor.bg шефът на Софийската стокова борса

13:16 | 01.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на олиото у нас напоследък стремително расте, сочат данните на Софийската стокова борса. Докато преди две седмици 1 000 литра олио в бутилки от 1 литър се е продавало за 1 320 лв. без ДДС, сега тази стойност е 1 425 лв. за 1 000 литра без ДДС. Подобна е тенденцията и на борсата в Ротердам, където през втората половина на май цената на суровото слънчогледово олио от около 830 долара стига до около 880 долара за 1 000 литра.

Директорът на Софийската стокова борса доц. Симеон Елазаров коментира за Investor.bg, че причините за покачването могат да се търсят в две основни насоки. От една страна, част от слънчогледовата реколта се изполва за направата на алтернативните биогорива. От друга страна, засeтите със слънчоглед площи намаляват като цяло, за сметка на по-лесната за отглеждане рапица.

Хлебната пшеница у нас още е с цена, малко по-ниска от близките до нас пазари в Русия и Украйна, въпреки че се очаква в една или друга степен по-слаба реколта от миналогодишната.

По последни данни за движението на цените на стоковите борси у нас и в чужбина хлебната пшеница в България е около 170 долара за тон, докато в Украйна и Русия тя е 180-185 долара за тон. По думите на доц. Елазаров в Украйна причините за покачването са главно политически. Докато у нас покачването е по-рязко и практически само за седмица цена "купува" е нараснала от 255 лв./т до 270 лв./т, а цена "предлага" вече е 280 лв./т.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
fallback