fallback

Метрото до Младост ще е готово по план – до края на 2008 г.

Предлагат въвеждането на автоматизирана система за управление на светофарите, която ще намали времето за изчакване при движение в града с 20%

13:03 | 01.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Първият тунел за движение на метрото от бул. "Драган Цанков" до Ректората е прокопан, каза заместник-кметът по транспорта на София Велизар Стоилов. В момента се работи по втория тунел, по който ще се движи метрото в обратна посока.

До края на 2008 година, както е по предварителен план, ще бъде готова цялата връзка до "Младост", заяви Велизар Стоилов, цитиран от БТА. Строителите на японската "Тайсей корпорейшън", която спечели международния търг за разширение на метрото от "Булбанк" до стадион "Юнак", работят едновременно по укрепването на подлеза до "Шератон", станцията при СУ "Климент Охридски" и вентилационната система при Централния военен клуб.

Междувременно за облекчаване на трафика в столицата се предлага да бъде въведена централизирана автоматизирана система за управление на светофарните уредби. Такава система ще намали с 20% времето за изчакване пред светофарите, каза Джовани Мости от консорциум "Одисеос", който работи по проблемите на столичния трафик. Като основа за решаването на проблема се ползва опитът на италианската провинция Умбрия.

Според Велизар Стоилов трябва да се въведе видеонаблюдение чрез единен диспечерски център на 20-23 големи кръстовища, а резултатите от него да послужат на предвидената да се създаде Агенция за градска мобилност.

Друг елемент от мерките е поставянето на информационни табла, които да направляват шофьорите към обиколни маршрути, за да избегнат натоварените места.

Според "Одисеос" проблем на София е, че структурата на улиците не позволява извеждането на трафика извън централната част. Това е и причината да се мисли за създаването на буферни паркингови зони в крайните градски райони, откъдето модерен градски транспорт да стане основата за придвижване към града.

За всички проекти по облекчаване на трафика ще се търси финансиране от европейските фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 24.08.22 г.
fallback