fallback

Преглед на печата за 1 юни

07:45 | 01.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

БСП иска да задържи и икономиката, и енергетиката
в. Дневник
 
БСП възнамерява да запази контрола над икономиката и енергетиката и след планираното разделяне на мегаминистерството на Румен Овчаров. Това казаха в четвъртък за "Дневник" депутати от левицата. Ден по-рано високопоставен източник от БСП обяви, че при предстоящите промени в правителството със сигурност ще си отидат Румен Овчаров и социалният министър Емилия Масларова. Също в сряда правосъдният министър Георги Петканов заяви, че ще подаде оставка.
 
Очаква се промените да бъдат окончателно избистрени в събота. Източници от трите партии в управляващата коалиция потвърдиха, че за тогава е насрочена неформална среща между Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, на която да бъдат уточнени последните подробности.
 
200 бона и си министър
в. Стандарт
 
От 200 бона до 1 милион лева струва министерското кресло у нас. Това излиза от отчета на скандалния бизнесмен Мирчо Петков-Циганина до руските му партньори от фирма "Алтаир". Документът бе огласен от бившия шеф на Държавния резерв Димитър Димитров по Нова тв и предизвика нов трус във властта.
 
Мирчо Циганина твърди, че е дал 1 млн. лв., за да стане Нихат Кабил министър, и е приготвил още толкова за поста на Емел Етем. 200 000 пък отишли, за да види във властта "добрия си познат" Румен Петков. Това са куп лъжи, атакуват кабинета с компромати, отговориха в един глас засегнатите. Те припомниха, че Димитров бе уволнен за далавери, а Мирчо Петков разследван за крупни измами.
 
Пенсионните фондове искат по-висока вноска за втория стълб
в. Дневник
 
Увеличение на вноската за допълнително задължително пенсионно осигуряване от 5 на 7% от началото на следващата година предложи председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) Никола Абаджиев по време на международната конференция "Капиталовите системи: принос за решаване на пенсионния проблем".
 
Дружествата от БАДДПО ще настояват също за по-големи данъчни облекчения при осигуряването за трета пенсия в доброволните фондове. В момента освободени от данъци са вноските до 10 процента от дохода. Идеята на дружествата е данъчната преференция да стане 15-20% за родените преди 1960 г. и 30-40% за родените след тази дата.
 
Таксите за ВУЗ се вдигат до 100%
в. Сега
 
Годишните такси за някои специалности в държавните вузове се увеличават двойно от тази есен, реши правителството. 100% скача сумата за обучението на първокурсници по медицина, стоматология и обща фармация. За следващата учебна година бъдещите медици ще плащат 768 лв. срещу 355 лв. сега. "Медицинските университети поискаха годишната такса за медицина да бъде 1000 лв., а за стоматология - 1200 лв., но правителството реши, че размерът не трябва да надвишава две средномесечни заплати в страната", обясни министърът на образованието Даниел Вълчев.
 
Почти двойно се увеличават и таксите за химическите, физическите и инженерните специалности. От 265 лв. годишната такса става 401 лв. За право, филология, психология и социология вместо по 245 вече ще се плаща по 331 лв. на година.
 
Спорят в парламента дали да се застрояват малките курорти
в. Новинар
 
Нов спор се разрази вчера в парламента при поредното обсъждане на Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Този път депутатите се скараха дали в курортите край морето може да се строи без ограничения. Законът предвижда ограничения във височината на сградите не само по крайбрежната ивица, но и в зоните на 2 км от нея, където строителството трябва да бъде разредено и ниско. В тази зона, освен големите градове Варна и Бургас, попадат и малките курорти. Според депутати ограниченото строителство ще спре развитието им, тъй като няма да може да се строят институционални сгради. Шефът на регионалната комисия Ремзи Осман обясни, че ограничението за по-ниски и разделечени сгради не трябва да важи само за Варна и Бургас. 
 
Новите фирми в Търговския регистър ще са с уникални имена
в. Новинар
 
След 1 юли, когато Търговският регистър ще започне работа, фирмите, които предстои да бъдат регистрирани, ще са с уникални названия. Дружествата, чиито имена се повтарят и са в заварено положение, ще продължат да съществуват без промяна, предвиждат промените в Закона за Търговския регистър, които предстои да бъдат внесени в правната комисия в парламента. Това заяви вчера зам.-изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Даниела Митева.
 
В момента в различните съдилища в страната се допуска регистрация на фирми с еднакви имена, които се различават по Единния идентификационен код и по адреса си. Пререгистрацията за всички фирми след 1 юли ще бъде безплатна за бизнеса, като разноските ще са за сметка на бюджета на окръжните съдилища. 
 
Рекламата в софийския транспорт била скандално евтина
в. Дневник
 
Цените, на които се рекламира в трамваите, автобусите и тролеите в София, са скандално ниски, обяви в четвъртък общинският съветник от СДС Борислав Бориславов. От това по неговите думи печелят две рекламни агенции, които купуват рекламно място в градския транспорт и го препродават много по-скъпо на частни фирми.
 
Бориславов не беше открит за коментар, а според "Медиапул" става въпрос за фирмите "Буспак" и "Бус медия". В ръководството на двете дружества е един от основателите на "Гергьовден" Теодор Стойчев Михайлов. Председател на общинската комисия по транспорт е Радослав Тошев от движението. Според зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов парите от реклама са се увеличили пет пъти за последните 4 години и са достигнали близо 2 млн. лв. през 2006 г., но са само 2% от собствените приходи на Столичната компания за градски транспорт (СКГТ). Тя е самостоятелно дружество и сама подписва договорите си за реклама, коментира в четвъртък Стоилов.
 
Наливат 1 млн. евро в “Минерал сувенир”
в. Стандарт
 
1 млн. евро ще инвестира фирмата за мъжки облекла "Денил" в преобразуването на култовия столичен магазин "Минерал сувенир" в първата модна къща у нас. Очакваме инвестициите да се върнат до 3 г., обяви един от собствениците на компанията Емил Арабаджиев. Новият център ще отвори врати през септември. В него клиентите ще научават новините от висшата мода, ще могат да разпускат във фешън кафе, чайна и винарна. Или да си направят уникална 3D снимка.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:14 | 24.08.22 г.
fallback