fallback

Глоба от 30 хил. лв. за производителя на вино „Празнична искра”

Производството, вследствие на което е установено нарушение на Закона за защита на конкуренцията, е образувано по молба на „Лясковец” ООД, гр. Лясковец, във връзка с влязло в сила решение на ВАС

12:41 | 31.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция от 30 хил. лв. на ЕТ „Ивена Комерс – Валентин Шотев” – София, произвеждащ и разпространяващ искрящо-газирано вино „Празнична искра”, от групата на шумящите вина.

Производството, вследствие на което е установено нарушение на Закона за защита на конкуренцията, е образувано по молба на „Лясковец” ООД, гр. Лясковец, във връзка с влязло в сила решение на ВАС.

Комисията е установила, че етикетите на виното не отговарят на нормативните разпоредби. Не е спазено законовото изискване за обозначение на подвида на продукта, а именно „искрящо-газирано”. Използван е изразът „Произведено и бутилирано от Винпром Долна баня”, вместо фирменото наименование на реалния производител. Липсва също и номерът на производствената партида.

Комисията за защита на конкуренцията счита, че действията на ответника въвеждат потребителите в заблуждение относно производителя и действителните характеристики на продукта. „Лясковец” ООД произвежда пенливо вино с наименование “Искра”, придобило известност като “шампанско”. За първи път шумящи вина в България са произведени в гр. Лясковец през 1955 г. През 1959 г. е подбрана оригинална технологична рецепта за “Искра” използвана и до днес. Дружеството притежава марката “Искра” за стоки от клас 33 - бутилирано естествено пенливо вино. Марката е широко известна на територията на България. И според дружеството потребителят възприема „Празнична искра” като специален или нов подвид на “Искра”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:40 | 11.09.22 г.
fallback