fallback

ОББ очаква над 30% ръст в кредитите и депозитите през 2007 г.

На проведеното днес ОСА на банката беше решено да не се разпределя дивидент за 2006 г.

12:46 | 30.05.07 г.

Обединена Българска Банка очаква над 30% годишен ръст на кредитите и депозитите през следващите две години в резултат на увеличаване на клоновата мрежа на банката, заяви на пресконференция днес главният изпълнителен директор на ОББ Стилян Вътев.
Днес се проведе и годишното Общо събрание на акционерите на банката, на което присъстваха двама акционери, представляващи 99,907% от капитала на ОББ. На събранието акционерите взеха решение нетната печалба за 2006 г. в размер на 142,6 млн. лв. и неразпределената печалба от преоценъчен резерв, в резултат на продажба на дълготрайни активи в размер на 760 хил. лв., да бъде разпределена във фонд „Резервен“.
За трета поредна година основният акционер в банката – Националната банка на Гърция, не разпределя дивидент, а реинвестира цялата печалба в капитала. „По този начин се осигурява необходимата капиталова база за по-нататъшното развитие на банката и покриване на изискванията за капиталова адекватност от Базел II“, заяви още Вътев.
„Изминалата година бе не само успешна, но и трудна“, каза още Вътев и поясни, че трудността произтича от въведените мерки от страна на БНБ за ограничаване на ръста в кредитирането и наложените за ОББ минимални задължителни резерви в размер на 580 млн. лв., в резултат на това, че банката е отказала да спре кредитирането, за да не загуби пазарен дял.
ОББ заема първа позиция в корпоративното банкиране в частния сектор и втора позиция при банкирането на дребно. През 2006 г. общата брутна стойност на предоставените кредити на нефинансови институции и други клиенти се увеличава с 33,6% до 2,748 млрд. лв. Общият брой на предоставените нови кредити през миналата година нараства от 220 874 на 260 000 броя.
Депозитите на финансови институции нарастват с 44,9% на годишна база до 368,2 млн. лв., а привлечените депозити от нефинансови институции и други клиенти се увеличават с 23,5% до 2,625 млрд. лв.
По думите на Вътев, 35 на сто от общия брой на разплащанията в ОББ стават по електронен път.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:15 | 29.08.22 г.
fallback