fallback

Енел Марица Изток: Местните органи пречат на рехабилитацията на централата

Според компанията кметът на Община Гълъбово издава заповеди и нарежда извършването на проверки и инспекции, които в повечето случаи са незаконосъобразни

16:34 | 23.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

В последните няколко месеца реализирането на проекта за рехабилитация и модернизация на ТЕЦ „Енел Марица изток 3” в с. Медникарово, община Гълъбово, е поставено на изпитание поради непрестанните атаки от страна на кмета на Гълъбово и неговата администрация, пише в официално становище на компанията.

Въпреки че проектът е признат за приоритетен и от национално значение от Министерския съвет, не само не се подкрепят действията на компанията за осъществяването му в заложените срокове, но и се възпрепятства тяхното изпълнение, се казва в писмото до медиите на Енел Марица изток.

Според компанията кметът на Община Гълъбово издава заповеди и нарежда извършването на проверки и инспекции, които в повечето случаи са или незаконосъобразни, или са извън рамките на неговата компетентност, или представляват опит да се възпрепятства работата по проекта, като по този начин превишава дадените му по закон права.

Със заповед на кмета от септември 2006 г. е спряно изграждането на Депо за азбестоциментови отпадъци от рехабилитацията на Енел Марица Изток 3 и Реконструкция и разширение на депо за азбестоциментови отпадъци от рехабилитацията на централата. Забранен е достъпът на хора и машини на територията на депото, в резултат на което компанията не може нито да отстрани недостатъците, които се твърди, че съществуват, нито да го поддържа.

Според компанията по този начин се създава реална опасност от екологично замърсяване от депото за азбестосъдържащи отпадъци, но кметът не отменя своята незаконосъобразна заповед (издадена не за площадката, където действително се намира азбестовото депо, като това е установено и от съда), както и отказва да даде достъп до депото.

Кметът на общината е инициирал и прокурорска проверка срещу компанията, обвинявайки я в причиняване на замърсяване с азбест. От компанията определят тези твърдение като безпочвени с обяснението, че спазват европейските стандарти и се придържат към безопасни технологии за отстраняване, съхранение и депониране на опасни и неопасни отпадъци.

С писмо от 16 април тази година пък кметът на Гълъбово е уведомил компанията да преустанови използването на депо за неопасни отпадъци в землището на с. Медникарово поради констатирани нарушения, съгласно извършена проверка на 12 април.

От Енел Марица Изток отбелязват, че не им е известно да е съставян и подписван от представител на компанията протокол от въпросната проверка.

Енел Марица Изток 3 има издадени разрешения за извършване на дейността по управление на отпадъците в депото от кмета на Гълъбово и от РИОСВ - Стара Загора. Към момента обаче на компанията е отказан достъп до депото, въпреки че според изявлението й кметът е надвишил правата си и компетентността си за издаване на такава заповед.

Също така един от приоритетните проекти в инвестиционната програма на централата - изграждането на инсталация за обезводняване на гипсова суспензия, вече два месеца не получава разрешение за строеж от Главния архитект на община Гълъбово.

При така възникналата ситуация съществува сериозна опасност рехабилитацията, която се извършва в ТЕЦ „Енел Марица Изток 3”, да се забави и дори да спре, смятат от компанията.

Акционери в компанията са Енел, Италия и НЕК ЕАД. Общата стойност на обектите с екологична насоченост, изпълнявани от Енел Марица Изток 3, възлиза на около 160 милиона евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:02 | 26.08.22 г.
fallback