fallback

Десет хиляди българи и румънци са отишли да работят на Острова за 3 месеца

Сред получилите разрешение за работа има инженери, социални работници и учители, както и циркови артисти, музиканти и главни готвачи

17:52 | 22.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Десет хиляди българи и румънци са отишли да работят във Великобритания за първите три месеца на годината, съобщи thislondon.co.uk, позовавайки се на данни на правителството.

Около една четвърт от новопристигналите работят сезонна земеделска работа, а подобен брой са се регистрирали като самостоятелно заети.

Останалите работят най-вече в развлекателната индустрия, хотелиерството и кетъринга.

Около половината от новопристигналите са на възраст между 25 и 34 години.

Това са първите публикувани данни, откакто двете страни се присъединиха към ЕС през януари. Друга статистика показва, че 49 хил. души са пристигнали да работят на Острова от осемте източноевропейски страни, които се присъединиха към съюза през 2004 г.

Миналата година бяха обявени ограничения за правата за работа във Великобритания за гражданите на България и Румъния заради опасения от прилив на имигранти. Според министъра по имиграцията Лиам Бърн тази политика се е оказала ефикасна, като в същото време позволява пристигането на достатъчно нови работници, които да попълнят работни ниши.

Сред получилите разрешение за работа българи и румънци има инженери, социални работници и учители, както и "55 циркови артисти, 30 музиканти и 45 главни готвачи".

Най-популярната дестинация за новите работници е северозападната част на страната с 21 на сто от наетите, следвана от Лондон със 17 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:08 | 13.09.22 г.
fallback