fallback

Санкциите за Марица изток 2 няма да оскъпят произвежданата електроенергия

Санкциите се налагат заради непреодолимото закъснение в рехабилитацията и въвеждането на сероочистващи инсталации

17:58 | 22.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Налагането на санкции на ТЕЦ "Марица изток 2" заради непреодолимото закъснение в рехабилитацията и въвеждането на сероочистващи инсталации няма да спре инвестиционния процес и няма да повиши цената на произвежданата електроенергия. Това коментира за БТА заместник-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов.

Ако в "Марица изток 3" закъснението е преодолимо и е от порядъка на 3-6 месеца, то в "Марица изток 2" случаят е по-тежък и необходимите инвестиции са много големи, отбеляза Костадинов.

Никой обаче не е казвал, че тези инсталации ще бъдат затворени, добави той. По думите му те ще плащат наказателни санкции, които да стимулират операторите по-бързо да приложат необходимите мерки, заложени в комплексните им разрешителни. Отговорността за изпълнение на екологичните изисквания в срок не е на екоминистерството, а на собствениците на инсталациите, подчерта заместник-министърът. В отговор на въпрос той добави, че изключения за отделни оператори не могат да се правят и техните комплексни разрешителни няма да се преразглеждат.

Според Костадинов трябва да се промени наредбата за санкциите на замърсителите, тъй като в сегашния й вид тя по-скоро ги стимулира. Трябва да има значително по-високи санкции за замърсителите, което обаче не трябва да стряска бизнеса, посочи заместник-министърът. По думите му максималната санкция по наредбата в момента е 100 хиляди лева. За големите предприятия подобен размер е смешен и не им пречи да продължат да замърсяват и да работят по стария начин, добави той.

За промяна в наредбата е необходимо сформирането на междуведомствена група, която да представи в МС промените в наредбата за санкциите. Инициативата трябва да е обща на Министерството на околната среда и водите и на Министерството на икономиката и енергетиката. Вече са проведени първоначални разговори между двете ведомства, които според Костадинов имат сходни виждания за посоката на законодателната промяна.

До месец ще бъде официално открита системата за ранно предизвестяване в комплекса "Марица изток", която дава възможност за превантивен контрол на замърсяванията на въздуха. Системата вече работи, но са необходими още някои окончателни настройки, отбеляза Костадинов.

Сериозните закъснения при изпълнението на ремонтната и инвестиционна програма на Марица изток 2, както и констатирани нарушения при възлагането на обществени поръчки, доведоха до промени в ръководството на дружеството миналия месец. Тодор Михайлов, бивш ръководител на централата, зае отново поста, заменяйки Атанас Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:42 | 12.09.22 г.
fallback