fallback

Отново парламентарни разпри заради Бургас-Александруполис

Сред аргументите на опозицията против проекта са недостатъчна защита на интересите на България, както и екологичните вреди, които ще бъдат нанесени на южното ни Черноморие

12:34 | 17.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

След над два часа дебати и прегласуване парламентът прие само на първо четене законопроекта за ратифициране на споразумението между Русия, България и Гърция за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас-Александруполис.

Преди това Любен Дилов от ОДС поиска гласуването на ратификацията да бъде отложено за следващото пленарно заседание заради липса на депутати от две парламентарни групи. Това предложение бе отхвърлено, след като и вчера беше поискано отлагане за днес.

След като парламентът реши да премине към гласуване на ратификацията на второ четене, опозицията поиска да бъде направена поименна проверка на кворума. Председателят на Народното събрание Георги Пирински припомни, че минути преди това е била направена регистрация на депутатите, според която има кворум и опозицията напусна пленарната зала.

Той каза, че ако се установи отсъствие на народни представители, които допреди минути са били в пленарната зала и са предлагали поименна проверка, очевидно става дума за съзнателен саботаж на заседанието и обяви 30-минутна почивка. Сред аргументите на опозицията против проекта са недостатъчна защита на интересите на България, както и екологичните вреди, които ще бъдат нанесени на южното ни Черноморие. Проектът за споразумението бе одобрен от правителството през февруари тази година. Очаква се в петролопровода, чийто капацитет ще бъде между 35 и 50 млн. тона нефт годишно, да бъдат инвестирани около 700 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:46 | 26.08.22 г.
fallback