fallback

Преглед на печата за 17 май

08:25 | 17.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Концесията на "Хемус" ще се раздели на две
в. Сега
Концесията за магистрала "Хемус" вероятно ще бъде разделена на две. Отсечката от София до Велико Търново може да се стопанисва от една компания, а частта оттам до Варна - от друга. Това заяви в разградското село Благовец вчера шефът на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев.
Мотивите за това са, че това е огромен инфраструктурен обект. След приобщаването на България и Румъния към Евросъюза трафикът по пътя Русе-Бяла-Велико Търново значително е нараснал. Това предполага натовареност и по трасето на магистрала "Хемус", което ни задължава да ускорим процедурата по изграждането й, коментира Георгиев.
Дебатите за Бургас- Александруполис доведоха до скандал в парламента
в. Сега
Проектът за петролопровода Бургас-Александруполис стана причина за скандал в Народното събрание. Вчера депутатите трябваше да обсъдят ратификацията на споразумението между България, Русия и Гърция за сътрудничеството по проекта. По време на дебата от ДСБ обаче поискаха в пленарната зала да присъства премиерът Сергей Станишев като наблюдаващ дейността на Министерството на икономиката и енергетиката и заради отсъствието на ресорния министър Румен Овчаров. Екатерина Михайлова дори предложи дискусията да се предава пряко по БНТ и БНР, но искането не беше подложено на гласуване поради липса на кворум.
Иван Сотиров от ОДС коментира, че е недопустимо толкова важно споразумение да се дебатира от 50-ина души и председателят на заседанието Любен Корнезов реши да отложи разискването за днес. Вчера стана ясно още, че американската нефтодобивна компания "Шеврон" окончателно се отказала да участва в проекта според източници от офиса на компанията в Лондон, предаде Mediapool.
Депутати предлагат втора пенсия за родените преди 1960 г.
в. Дневник
Чрез данъчни отчисления да се осигури втора пенсия на родените преди 1960 г. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени в парламента от депутатите от НДСВ и бивши социални министри Лидия Шулева и Христина Христова.
Според тях сега родените преди 1960 г. са дискриминирани - при еднакъв размер на пенсионната вноска те нямат право на допълнителна пенсия от универсален фонд. "Идеята е 30% от данъците на родените преди 1960 г. да отиват в партида за втора пенсия. Това са около 30 лв. на човек месечно. След десетина години хората ще получат по около 70-100 лв. допълнително", каза Христова.
Ужилени от “Хилдън” получават парите си
в. Стандарт
Създаването на фонд, който да плаща обезщетения на застраховани в фалиралото дружество "Хилдън" (бивше "Юпитер"), се обсъжда между Комисията за финансов надзор, Министерството на финансите и представители на бранша. КФН отне лиценза на "Хилдън" в края на 2005 г., а един от мотивите беше неизплащане на обезщетения. От фалирането на компанията най-много бяха ужилените хора с "Гражданска отговорност", които са причинили катастрофа. Те трябваше да плащат обезщетения на пострадалите, въпреки че съвестно са платили за "Гражданска отговорност" в "Хилдън".
"Етап адресс" откри фабриката си за минерална вода
в. Дневник
Компанията за автобусни превози "Етап адресс" направи инвестиция в нов сегмент и откри в сряда фабриката си за минерална вода в Бързия до Берковица. Водата ще се продава с марката "Ком", а обемът на годишното производство ще е около 20 млн. литра, обяви изпълнителният директор на компанията Галя Топалова.
Инвестицията във фабриката за бутилиране на вода е 5 млн. лв., а до есента ще бъдат вложени още 4 млн. лв. През миналата година дружеството издаде корпоративни облигации за 5 млн. лв., като средствата от тях са използвани за частично финансиране на новата фабрика. 

Фермери блокират пътища, искат пари заради сушата в. Новинар

Фермерите заплашиха с протести, ако до края на седмицата не бъде обявено бедствено положение заради сушата. Според шефа на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов стопаните ще загубят 500 млн. лв., ако няма дъжд. Земеделските производители поискаха да бъдат обезщетени с по 40-50 лв. на декар, които да бъдат изплатени от държавния бюджет. Ако искането им не бъде изпълнено, те ще блокират всички първокласни пътища в страната на 22 май.

Прогнозите на фермерите са за над 50 % по-ниски добиви на пшеница и ечемик. Около 150 кг на декар зърно е очакваният среден добив и 1,5 млн. тона за цялата страна. През миналата година са прибрани по 300 кг на декар.

Местят фришоповете на “Капитан Андреево”
в. Стандарт
До 10 дни ще започне преместването на безмитните магазини от входното на изходното трасе на българо-турската граница при ГКПП Капитан Андреево. Това стана ясно на среща на областния управител на Хасково Райна Йовчева с началника на Свиленградската митница Стефан Марашев. Собствениците на безмитните магазини са получили предложения за новите им места. Йовчева е категорична, че няма да подпише нито едно разрешително за работа, ако собственикът на магазина няма лиценз за дейността си.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:01 | 08.09.22 г.
fallback