fallback

Орешарски за еврозоната: През 2010-2015 г.

Финансовият министър припомни, че проблемът ни е инфлационният критерий и отново не даде конкретни срокове за въвеждане на еврото

18:36 | 15.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

България може да стане член на еврозоната през 2010-2015 година. Въвеждането на еврото обаче не бива да се превръща в самоцел, която трябва да се реализира на всяка цена. Нашата задача е първо да изпълним петте маастрихтски критерии. Това заяви днес във Варна министърът на финансите Пламен Орешарски, който изнесе лекция пред студенти от Икономическия университет.

За страната ни все още е проблем инфлационният критерий, каза Орешарски. По думите му за тази година очакванията са, че инфлацията ще е около 4,4 на сто, а това е по-високо от необходимото.

Най-динамично развиващият се сектор у нас е индустрията, посочи Орешарски, цитиран от БТА. По думите му растежът в бранша се дължи основно на вътрешното търсене. Преките чуждестранни инвестциии в България се увеличават, отчете още министърът. Неговата прогноза беше, че до 2009 година те ще нарастват между 2 и 5 процента.

Проблем за страната е, че има негативно външнотърговско салдо и висок дефицит на текущата сметка на платежния баланс, каза министърът. Той прогнозира, че за тази година дефицитът по сметката ще бъде 18 процента. Влошаването на външнотърговското салдо е рисков фактор за страната, подчерта Орешарски. По думите му това налага през следващите години да се води рестриктивна финансова политика.

Рискови фактори за България са още конкурентоспособността на всички нива и качеството на публичните услуги, отбеляза министърът. Той прогнозира, че през следващите години ще се увеличи недостигът на квалифицирани кадри в страната, а качеството на образованието може да стане проблем на икономическия растеж.

Фискалният излишък сега е около 6 милиарда лева, отчете Орешарски. По думите му правителството не си е поставило за цел да увеличава резерва. Доказателство за това е, че за следващата година сме планирали излишък от 2 процента, обобщи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:39 | 10.09.22 г.
fallback