fallback

Директивата за пазара на финансови инструменти влиза в сила от 1 ноември

Целта на MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) е създаване на общоевропейски пазар на финансови услуги

14:39 | 15.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Няма да има отлагане на влизането в сила на Директивата за пазара на финансови инструменти (MiFID), каза на пресконференция днес еврокомисарят за вътрешния пазар и услугите Чарли Макрийви, който е на посещение в България.

На практика датата за въвеждане на директивата в националните законодателства на страните-членки беше отложена и не бих искал да има друго отлагане, каза Макрийви. Директивата трябва да влезе в сила, както това е предвидено - от 1 ноември, добави той.

Целта на MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) е създаване на общоевропейски пазар на финансови услуги, който действа при хармонизирани правила. Крайният срок за включване на директивата в националното законодателство на всяка страна-член на ЕС беше до 31 януари 2007 година. Към момента само Великобритания, Ирландия и Румъния са направили това.

Преди две седмици Чарли Макрийви е изпратил до финансовите министри на страните-членки писма, в които настоява да ускорят работата по въвеждането на директивата. Той предупреди, че срещу закъсняващите ще бъдат заведени съдебни искове в Съда на европейските общности.

Финансовият министър Пламен Орешарски информира на среща вчера еврокомисаря, че през юни предстои да бъде приет законът за пазарите на финансови инструменти, чрез който България ще включи в националното си законодателство Директивата за пазара на финансови инструменти.

MiFID ще замести съществуващата в момента Директива за инвестиционните услуги. Новата директива представя нови и по-обширни изисквания към финансовите компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 26.08.22 г.
fallback