fallback

Българска авиокомпания със забрана за полети иска да лети от Охрид

Превозвачът иска да се регистрира като македонска компания, за да може да превозва товари от летищата в Скопие и Охрид към Азия, Африка, Северна и Южна Америка

10:35 | 15.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Българската карго авиокомпания Вега ерлайнс е поискала летище “Свети Апостол Павле” в Охрид за своя база, след като получи забрана за полети от българските власти след влизането на България в ЕС, съобщи македонският вестник Дневник. Приходите от сделката се изчисляват на между 3 и 4 млн. евро годишно, от които 1 млн. евро чиста печалба, но македонските власти се опасяват, че тя може да донесе на страната отрицателни точки по пътя й към евроинтеграцията.

Вега иска да се регистрира като македонска авиокомпания, за да може да превозва товари от летищата в Скопие и Охрид към Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Ако българската компания получи съгласието на властите, тя ще изпрати на летището в Охрид шест самолета “Ан 12” и ще построи хангари за машините.

Въпреки че не съществуват законови пречки, македонските въздухоплавателни власти първо ще поискат мнението на Европейската комисия относно регистрацията на Вега.

Гражданска въздухоплавателна администрация на България отне в средата на февруари сертификатите за летене до страни от ЕС, Исландия, Швейцария и Норвегия на София ер, Хели ер, Вега ерлайнс, Скорпион ер и Брайт авиейшън. Между 150 и 180 хил. долара ще струва привеждането на всеки един от самолетите от българската товарна авиация в съответствие с изискванията на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
fallback