fallback

Брокери очакват цената за акции на ПИБ да остане в рейнджа 8,5 и 11 лв.

Индикативният рейндж бе оповестен от мениджъра на емисията ПФБК в началото на миналата седмица

10:57 | 14.05.07 г.

В началото на миналата седмица от водещия мениджър по предлагането на акции от Първа инвестиционна банка – ПФБК, оповестиха пред журналисти индикативен ценови рейндж от 8,5 до 11 лв. за акция на банката, докато седмица преди това на пенсионните фондове беше изпратен ценови рейндж от 7 до 12 лв. за акция.
Потърсихме брокери, за да ги попитаме дали след търга за Корпоративна ТБ са се променили очакванията си за букбилдинга на Първа инвестиционна банка.
Красимир Атанасов, ИП Елана АД
- Промени ли се нещо в очакванията за букбилдинга на ПИБ след търга за КТБ?
Някакво отражение трябва да има, защото интересът към КТБ беше достатъчно голям. Аз мисля, че ще има интерес и за ПИБ, но едва ли в тези размери.
- Ще бъде ли цената на изпълнение в обявения диапазон от 8,5 до 11 лв.?
Да, ще е в средата на диапазона, може би малко над неговата среда, но в него. При букбилдинг може да се реализира сценарият "ти печелиш, аз печеля" между инвеститори и компания. Мисля, че вече се разбира, че добре направен, букбилдингът е една много добра процедура, която осигурява възможност на много инвеститори да купят пропорционално на поръчките си по една и съща цена. В резултат след това има активна търговия.
Ангел Рабаджийски, ИП Карол АД
- Промени ли се нещо в очакванията за букбилдинга на ПИБ след търга за КТБ?
Не. Процедурите са различни и банките са различни. При ПИБ няма максимална цена и няма диапазон и съответно няма потенциал за презаписване, защото презаписването би увеличило рязко цената, което е в ущърб на инвеститорите.
- Ще бъде ли цената на изпълнение в обявения диапазон от 8,5 до 11 лв.?
Според мен ще остане.
Марин Костурски, ИП Бенчмарк АД
- Промени ли се нещо в очакванията за букбилдинга на ПИБ след търга за КТБ?
Букбилдингът за ПИБ също ще бъде презаписан, но около два пъти, не бива да се забравя, че емисията на ПИБ е по-голяма.
- Ще бъде ли цената на изпълнение в обявения диапазон от 8,5 до 11 лв.?
Мисля, че ще остане в диапазона.
 
Освен повишението на SOFIX (с 1.89%) и на BG40 (с 2.13%), новините за презаписването на Корпоративна ТБ от петък донеса и рязко увеличение на отговарящите "над 11.01 лв." в анкетата на Investor.bg с въпрос "На каква цена ще се класират поръчките в букбилдинга за 15 млн. акции на Първа инвестиционна банка?". За над 11 лв. на акция вече са 25% от гласовете спрямо 19% преди обявяване на презаписването за Корпоративна ТБ.
Анкетата е все още активна на главната страница на Investor.bg, като отговорите на участниците са в противовес с мнението на брокерите. Букбилдингът за акции на Първа инвестиционна банка ще бъде за 15 млн. акции, от които 10 млн. нови и 5 млн. стари акции, а допълнителни 1.5 млн. акции могат да бъдат продадени до 30 дни след започване на борсовата търговия от мениджъра по емисията ПБФК и така общото предлагане да достигне 16.5 млн. акции, показва проспекта на дружеството. И лимитираните, и пазарните поръчки за акции на ПИБ ще се изпълняват пропорционално, при един и същ коефициент на удовлетворение и при една и съща цена, уточниха от мениджъра по емисията още при потвърждението на проспекта.
Заявки за участие в предлагането могат да се подават до 17 ч. в петък (18 май), цената ще бъде обявена чрез сайта на БФБ-София на 21 май (понеделник), а три работни дни по-късно, или на 28 май, е крайният срок за плащане по набирателна сметка в Сити Банк клон София. Очакванията на ПИБ са търговията с акциите й да започне на 22 юни.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:07 | 02.09.22 г.
fallback