fallback

Преглед на печата за 14 май

07:51 | 14.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Москва диктува решение за имот на София
в. Дневник
 
Правителството на Москва е избрало инвеститор, който да застрои атрактивен български имот в руската столица. Избраникът е инвестиционната компания ЗАО "Делови център на Сретенка", зад която стои "крупна руска промишлено-финансова корпорация". Това става ясно от искане до Столичния общински съвет да бъде одобрена фирмата. Вносител е общинският съветник от БСП Евтим Евтимов, който почина миналата седмица.
 
Искането му е включено като допълнителна точка на сесията във вторник. Преди това съветниците поискаха повече яснота коя е крупната руска компания, като някои дори заподозряха, че е свързана със съпругата на московския кмет Юрий Лужков Елена Батурина. От ДСБ се възмутиха защо московското правителство избира инвеститор за българския имот. Той се намира на "Ленинградски проспект" и е около 4 дка. Върху терена има 3-етажна сграда и гараж. Те се използват от Българския културно-информационен център. Според доклада на Евтимов сградата е в предаварийно състояние и се нуждае от основен ремонт. Социалистите уредиха "червените реститути"
в. Сега
След многогодишни усилия БСП най-сетне успя да уреди "червените реститути" да осребрят бързо компенсаторките си. Според наредба, публикувана в Държавен вестник, гражданите, останали без жилища в началото на 90-те години, когато тръгна реституцията, сега ще могат да си купят евтино апартаменти или ще получат срещу книжата си пари по бързата процедура.
 
Дунав мост 2 готов до април 2010 г.
в. Сега
 
След колосално закъснение и множество отлагания строителството на Дунав мост 2 най-сетне тръгва. Вчера премиерът Станишев направи първа копка за съоръжението. Мостът между Видин-Калафат, който трябваше да бъде готов още през 90-те години на миналия век, ще бъде построен за 38 месеца. Испанската фирма ФСС, спечелила конкурса за строител, обещава да го предаде готов на 30 април 2010 г. Срокът вече тече от 1 март. Градежът на моста и прилежащата инфраструктура ще струва общо 225 806 452 евро.
 
Адвокати и нотариуси не се отърваха от ДДС
в. Стандарт
 
Адвокатите, нотариусите и частните съдебни изпълнители трябва да продължат да плащат ДДС, въпреки решението на Конституционния съд. Това гласи указание на изпълнителния директор на Националната агенция за приходи Мария Мургина.Конституционният съд отмени текст от Закона за ДДС заради нарушения на процедурата при приемането му в парламента. Отмяната на текста беше поискана от омбудсмана на републиката Гиньо Ганев. Но съдът не се произнесе по същество дали смисълът на закона противоречи на конституцията. Съдът остави в действие текста, според който хората със свободни професии са задължени да плащат ДДС, ако годишният им оборот надмине 50 000 лв.
 
Еколози настояват Чакъров да не решава за Витоша
в. Дневник 
 
Поисканото изключване на 870 декара от територията на парк "Витоша" е незаконно, твърдят представители на 23 граждански и природозащитни организации. В писмо до държавните институции те настояват да не се позволява промяната в границите на парка да се извърши от комисии, назначени от екоминистъра Джевдет Чакъров.
 
Еколозите искат паркът да бъде увеличен с 50-60 хил. декара и да се спре застрояването му. Според тях управлението му трябва да стане общо, за да се контролира незаконната сеч. В момента то е разделено между четири общини - София, Перник, Самоков и Радомир.
 
Хотелиери скочиха срещу наредба за звездите
в. Сега
 
"Няма как да контролираме дали двузвездните хотели приемат бизнесмени, нито пък можем да задължим командированите за семинар или конференция да спят непременно в лукс от 4 или 5 звезди", заяви шефът на Националния хотелиерски и мениджмънт клуб Илиян Иванов по повод промените в Наредбата за категоризация. Според поправките спа, уелнес и бизнес хотелите трябва да имат поне 4 звезди. Досега изискването за лукс важеше само за спа хотелите. Иванов твърди, че промяната не дава право на хотели с по-малко звезди да подслоняват бизнесмени, което според него е ненормално за държава, чиито авиолинии и инфраструктура са 2-3 звезди.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:38 | 08.09.22 г.
fallback