fallback

IPO-то на Първа инвестиционна банка на фокус тази седмица

До 17 ч. в петък (18 май) ще могат да се подават заявки за участие в първичното публично предлагане на банката

07:56 | 14.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

През настоящата седмица вниманието на инвеститорите ще бъде насочено основно към първичното публично предлагане на акции (IPO) на Първа инвестиционна банка. До 17 ч. в петък (18 май) ще могат да се подават заявки за участие, цената ще бъде обявена чрез сайта на БФБ-София на 21 май (понеделник), а три работни дни по-късно, или на 28 май, е крайният срок за плащане по набирателна сметка в Сити Банк клон София. Очакванията на ПИБ са търговията с акциите й да започне на 22 юни.

Първичното публично предлагане на ПИБ ще включва до 16,5 млн. обикновени безналични акции с право на глас, като 10 млн. ще бъдат новоиздадени акции, а до 6,5 млн. - съществуващи акции, собственост на Първа финансова брокерска къща (ПФБК). От тези 6,5 млн. акции 5 млн. ще се предложат на търга, а 1,5 млн. - до 30 дни след листването на борсата.

Емисионната стойност на акциите (продажната им цена) ще бъде определена по метода „букбилдинг“ (book-building) на основата на заявените количества и цени за предлаганите акции в подадените от инвеститорите заявки. След увеличението банката ще има капитал, разпределен в 110 млн. акции, а free-float-ът ще достигне 15%.

В понеделник е последната дата за сключване на сделки с акции на Холдинг Света София АД, София Комерс – Заложни къщи АД, Мак АД, Оловно-цинков комплекс Кърджали АД и Енергоремонт холдинг АД, даващи право на глас в Общите събрания на акционерите.

На събранието на Енергоремонт холдинг на 30 май ще се гласува за увеличение на капитала на дружеството със собствени средства до 3,84 млн. лв.

Във вторник е последна дата за сключване на сделки с акции на Алкомет и Уеб Медия Груп, даващи право на глас в ОСА. На същия ден ще се проведат и Общите събрания на акционерите на Орел Инвест АД и Пангеа АД, като при липса на кворум те ще бъдат отложени съответно за 31 и 29 май.

В сряда е последният ден, в който ще могат да се сключат сделки с акциите на КРЗ Одесос АД, Алба-Виа АД, Индустриален капитал холдинг АД и Дуропак-Тракия Папир АД, даващи право на участие в ОСА на дружествата.

На 1 юни тази година акционерите на Индустриален капитал холдинг ще гласуват за четирикратно увеличение на капитала със собствени средства до 7,78 млн. лв. На събранието на Дуропак-Тракия Папир ще се гласува за отписване на дружеството от публичния регистър.

На 18 май (петък) е последната дата за сключване на сделки с акции за участие в ОСА на България-29 АД, Строителна механизация 2000 АД, Алфа Пропърти 1 АДСИЦ и Алфа Кредит АДСИЦ. В петък са насрочени и Общите събрания на Металопак АД и Костенец-ХХИ АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:33 | 04.09.22 г.
fallback