fallback

Преглед на печата за 12 май

08:32 | 12.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Стачката във вторник може и да се размине
в. Дневник
 
Стачката на шофьорите и ватманите в София, насрочена за 15 май, може да бъде отменена, ако общината, правителството и синдикатите се споразумеят днес следобед по исканията на работещите в градския транспорт. Преговорите започват в 15 ч. 
 
Блокирането на плащания по САПАРД продължава
в. Сега
 
За трети пореден път вчера пропадна назначаването поне на временен шеф на фонд "Земеделие", който да отприщи спрелите от 2 месеца субсидии по САПАРД. От агроведомството уточниха, че и този път, както предишните два пъти, нямало кворум.
 
Европарите по програмата бяха спрени още в началото на март след отстраняването от съда на шефа на фонда Асен Друмев заради сключени неизгодни наеми, ощетили държавата с над 1 млн. лв. Според решение на фонда само Друмев може да оторизира човек, който да подписва плащанията по САПАРД, но преди да излезе в 60-дневен платен отпуск, той не направил това.
 
“Далкия” иска дълга на парното
в. Стандарт
 
"Далкия" е готова да поеме дълга на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" за гориво. Това обяви Франк Женен, шеф на енергийната компания за България. Французите вече са запознали с намерението си енергийното министерство и общината. В момента "Топлофикация" дължи за природен газ около 130 млн. лева. В замяна на борча "Далкия" иска да придобие 20% от капитала на дружеството, в което 58% е на общината, а 42% - на държавата. Вариантите са два - общината да се раздели с 20 на сто и СОС да стане миноритарен собственик, или и двамата собственици сега да дадат по 10%. "Далкия" вече купи "Топлофикация Варна" за 6,8 млн. евро и е един от основните играчи за приватизация на софийското топло.
 
Подгониха крадците на ток в Западна и Южна България
в. Новинар
 
Електроразпределенията в Западна и Южна България са подели масова акция с внезапни проверки на мрежите и потребителите за разкриване на кражби на ток. Незаконното включване и черпене на енергия направо от енергийните съоръжения и елпроводниците увеличава загубите, които влизат в крайната цена на тока и влошават качеството на електроенергията за останалите абонати.
 
Около 8 млн. квтч допълнително са начислили ЕVN България и ЧЕЗ Електро само на заловените в кражба на електроенергия потребители през 2006 г. 1800 са проверките на ЕVN, която държи ЕРП Пловдив и ЕРП Стара Загора, миналата година и при 9% от тях е открита кражба или некоректно ползване на електроенергия и несъответствие между консумирана и измерена енергия. Близо 1000 проверки е направила ЧЕЗ Електро в Западна България през първото тримесечие на 2007 г. и заради разкрити кражби или неточно мерене са начислени допълнително 4,152 млн. квтч.
 
Учим най-малко за бакалавър
в. Новинар
 
Степента на обучение "специалист по" вече няма да съществува и всички български студенти, следващи в родните висши учебни заведения, ще излизат оттам със завършена степен бакалавър. Това стана ясно вчера, след като Народното събрание прие на второ четене в пленарна зала промените в Закона за висшето образование. Студентите, които в момента се обучават за "специалисти", при завършване ще придобиват степен бакалавър. Останалите, които вече са завършили като специалисти, постфактум ще придобият степента бакалавър. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 11.09.22 г.
fallback