fallback

Увеличение на заплатите в столичния градски транспорт вече е възможно

По думите на Пламен Орешарски процентът на увеличение ще бъде по-висок от досега възможния, макар и не 50 на сто

15:32 | 10.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Приетите днес от правителството промени в наредбата за регулиране на заплатите в предприятията с над 50 на сто държавно или общинско участие ще позволят още през това тримесечие увеличение на работните заплати с по-големи темпове спрямо досегашната регулация, каза министърът на финансите Пламен Орешарски на съвместна пресконференция след правителственото заседание, в която участваха премиерът Сергей Станишев, министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова и министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Промените в наредбата ще позволят увеличение на заплатите и на протестиращите в столичния градски транспорт, каза още министърът. По думите му процентът ще бъде по-висок от досега възможния, но не се ангажира с размер на увеличението. "Не с 50 процента разбира се, но с по-висок процент от досега действащата регулация", заяви Орешарски.

Наредбата следва принципа на благоразумен подход на нарастване на работната заплата, отбеляза Орешарски. По думите му принципната й конструкция съдържа същата регулация, но в редица аспекти е либерализирана. Предприятия в добро финансово състояние, което за последната година не се е влошило, напълно свободно определят работните си заплати, отбеляза министърът. За всички останали предприятия в наредбата са заложени 5-6 казуса в зависимост от това дали състоянието им се подобрява или влошава. За тях има различен вид ораничения за определяне на работната заплата. Наредбата не разглежда предприятията едно по едно, те са групирани в зависимост от тенденциите във финансовото и икономическото си състояние, поясни Орешарски.

В окончателния вариант на наредбата трябва да намери място допълнение, свързано с първото тримесечие на тази година, когато нямаше действаща регулация, подчерта Орешарски.

По думите на министър Емилия Масларова, в преходните и заключителни разпоредби е записано, че наредбата не се прилага, когато условията, редът и начинът на образуване на средствата за работна заплата в търговските дружества с над 50 процента държавно или общинско участие е определен от договори за възлагане на управление (мениджърски договори).

Финансовият министър коментира, че промените в наредбата са подготвени от експертни екипи, гледани са от Министерския съвет и са отлагани два пъти, преди да бъдат приети днес.

По-рано днес министрите на НДСВ в кабинета напуснаха правителственото заседание в знак на несъгласие с наредбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:18 | 29.08.22 г.
fallback