fallback

За сметка на държавата ще се застраховат кредити за малки и средни фирми

Одобреният застрахователен капацитет за дейността по експортно застраховане за сметка на държавата за 2006 г. е 120 млн. лева

10:57 | 10.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

За сметка на държавата да се застраховат и кредити - банкови и небанкови, отпускани на малки и средни предприятия, реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за експортното застраховане.

Предвид трайната тенденция българският износ да се ориентира основно към страни, определени като страни с пазарен риск, Българската агенция за експортно застраховане разполага със застрахователен капацитет да поеме допълнителни отговорности.

Одобреният застрахователен капацитет за дейността по експортно застраховане за сметка на държавата за 2006 г. е 120 млн. лева, а акумулираната застрахователна сума към края на септември 2006 г. е около 70 млн. лв., т.е. агенцията разполага със значим свободен застрахователен капацитет, се посочва в мотивите на вносителя - Министерски съвет.

За постигане на пълно съответствие с правилата на ЕС в областта на експортното застраховане с промените се въвежда изменение в дефинициите на краткосрочен и средносрочен риск: краткосрочният риск е рискът за период до две години, а не както е регламентирано в момента до една година, а средносрочният - съответно от две до пет години.

Въвежда се задължение за "Българска агенция за експортно застраховане" ЕАД при сключване на съвместни договори за застраховане да следва типовото споразумение, което може да включва и други клаузи, доколкото те не нарушават задължителните разпоредбите на типовото споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:30 | 03.09.22 г.
fallback