fallback

Преглед на печата за 9 май

07:46 | 09.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Бьорголфсон увеличи дела си в "Бенчмарк фонд имоти"

в. Дневник

Бенчмарк груп" е продал целия си дял в капитала от фонда си за имоти, а купувачът е регистрираната в Люксембург банка Ландсбанки, стана ясно от седмичния бюлетин на Централния депозитар. Ландсбанки е дъщерна компания на исландската Landsbanki Islands, в която основен акционер е "Самсон холдинг", контролиран от Тор Бьорголфсон. Сделката е сключена на 2 май, като банката е купила 3.1% от капитала, а в друг пакет още над 12%, с което цялото й участие в "Бенчмарк фонд имоти" става 23.82%. От своя страна "Бенчмарк груп" е продал пакета от 12.23% от капитала на дружеството със специална инвестиционна цел. 

Около 10 000 млади хора годишно заминават да учат в чужбина

в. Дневник

Годишно 3000 млади българи заминават да следват в университети в Германия, 2500 - във Франция, 1500 - в Португалия, 500 - в Малта, а над 4000 са младите хора, заминаващи годишно да учат в САЩ, съобщи лидерът на СБУ Янка Такева. У нас се връщат от чужбина само младежи, на които им се предлагат министерски постове, допълни тя.

Столичната община е продала и заменила над 4400 имота

в. Дневник

Одит на Сметната палата как Столичната община се разпорежда с недвижимата си собственост показва, че от 1998 г. до 2005 г. са извършени 4455 сделки с имоти. Най-много са продажбите (3192), следвани от замените (1020) и договорите за учредено право на строеж. В същото време приходите от продажби са незначителни - през годините до 2002 г. те варират от 0.7 до 1.3% от бюджетите на общината. Най-добрият резултат от продажби и замени е постигнат през 2005 г., когато приходите са били 10% от бюджета.

Завъртяхме газова интрига за $2 млрд.

в. Стандарт

Мегапроект за транзит на руски газ към Европа ще напълни с милиарди хазната ни. Изпълнението му може да започне буквално до дни. Тази новина дойде като гръм от ясно небе след срещата между енергийния министър Румен Овчаров и шефа на "Газпром" Алексей Милер в Москва. Докато всички в България тръпнеха в очакване да видят падането на министъра зад борда след завръщането му от Русия, той ги изненада със споразумение с газовия гигант в джоба. Ако проектът се сбъдне, ще донесе на икономиката ни $2 млрд.

Македония пак обещава да довърши жп връзката с България

в. Новинар

Македонското правителство възобновява проекта за изграждане на железопътна линия до България, съобщи македонският вестник "Дневник". Железният път е част от паневропейския коридор № 8, който свързва Черно и Адриатическо море, който беше започнат в края на миналия век. България завърши сградата на общата жп гара на българска територия, но Скопие спря проекта, защото не осигури пари за частта на линията на македонска територия, където трябва да се прокара по-голямата част от линията. Според изданието правителствата на двете държави щели да търсят около 200 млн. евро за довършване на пътя.

Данъкът за автомобилите ще се смята по нов ред

в. Сега

Данъкът върху автомобилите в Европейския съюз ще се определя на базата на вредните емисии въглероден двуокис. Тази идея за нова евродиректива, с която да се промени налогът, бе обсъждана вчера от финансовите министри на страните от ЕС. Сега налогът у нас се събира от общините и се изчислява според мощността на возилото и годината на производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 13.09.22 г.
fallback