fallback

Рекорден ден за репо-пазара, сделки за общо 2,53 млн. лв.

Всяка от трите банки, предлагащи финансиране чрез репо-сделки, намери свой сегмент

15:41 | 08.05.07 г.

С 1,57 млн. лв. до 16,94 млн. лв. се увеличи размера на финансирането на инвеститори срещу обезпечение акции от трите банки със стандартизирана услуга “репо-сделка”. Трите банки са Инвестбанк, Пиреос Банк и Българска пощенска банка.

В края на април портфейлът с репо-сделки на банките бе за 13,25 млн. лв., а в края на март - за 7,1 млн. лв. Днес бяха сключени репо сделки за общо 2,53 млн. лв., от които за 2,05 млн. лв. бяха отварящите и за 0,48 млн. лв. - затварящите репо сделки. Нетният размер на активните репо-сделки днес се увеличи с 1,57 млн. лв., като се сключиха 61 сделки. Общо активните в момента репо-сделки с акции са 346 с книжата на близо 50 дружества. Като основна причина за многото репо-сделки инвеститорите посочват предстоящите първични публични предлагания на акции от Корпоративна ТБ и Първа инвестиционна банка, като крайния срок за сключване на сделки парите от които ще могат да се ползват за Корпоративна ТБ е 14 май, а крайния срок за ПИБ е 21 май. Посочените срокове са с известни условности. 14 май е в сила в случай, че сключите репо-сделката през посредника през който сте закупили акции на КТБ. Крайният срок за плащане на акциите от ПИБ е 28 май. 24, 25, 26 и 27 май са почивни дни и последна дата за сключване на сделка е 21 май, като в този случай парите ще пристигнат на 28 май и чрез бърз банков превод чрез системата РИНГС ще достигнат до набирателната сметка в Сити Банк клон София още същия ден - 28 май. От началото на май репо-финансирането на инвеститори се е увеличило с 3,9 млн. лв., като са били сключени общо 140 репо сделки, от които за 5,22 млн. лв. са новите репа, а за 1,32 млн. лв. са затварящите репа. Често репо-сделки се приключват, за да се отворят наново при по-голям процент на финансиране поради поскъпване в цената на акцията, но се наблюдава и обратната тенденция - репа се затварят по желание на кредитора поради поевтиняване на книжата и се отварят наново при по-ниска цена. Към днешна дата Инвестбанк е финансирала инвеститори срещу обезпечение акции за 14,04 млн. лв. Портфейлът от репо-сделки на Пиреос Банк е за 2,32 млн. лв., а портфейлът със сделки на Българска пощенска банка е за 0,58 млн. лв., като банката стартира стандартизирана услуга репо-сделки преди седмица.

банка

% Финансиране от стойността на акциите

Лихвен процент (проста лихва)

Брои емисии приемани за обезпечение

Нотариална заверка

Инвестбанк

до 80%

14%

Неограничен брой

Да

Пиреос Банк

до 50%

Софибор+6,5% (10,5%)

Списък с около 30 компании.

Не

Българска пощенска банка

до 50%

14%

Неограничен брой

Не

* банките си запзват правото на промени Инвестбанк има ограничение от минимум 30 000 лв. стойност на репо-сделката.

Българска пощенска банка има изискване акциите да бъдат прехвърлени по клиентска подсметка в банката, което на практика поевтинява процеса, защото банката не удържа комисионна за репо-сделката, а няма проблем средствата от репо-сделката да бъдат изнесени от банката. Българска пощенска банка няма минимална стойност на репо-сделката и привлича малките инвеститори. Репо с Инвестбанк и Пиреос Банк можете да сключите и чрез своя посредник. Инвестбанк привлича големите спекуланти, които търсят голямо финансиране, и за които по-високата лихва с 3,5% спрямо Пиреос Банк не е проблем. Пиреос Банк привлича инвеститорите, ценящи ниската лихва и имащи късмета, акциите им да се приемат като обезпечение от банката и лимитите за дадената акция да не са изчерпани.

БПБ привлича малките инвеститори и инвеститорите, желаещи да спестят комисионна при репо-сделката, както и нежелаещи да платят нотариална такса за заверка на материалния интерес, каквато се изисква при Инвестбанк.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:48 | 11.09.22 г.
fallback