fallback

Близо 300 хил. данъкоплатци декларират дарения, някои към починали лица

Към 30 април приходите от данъци, постъпили в бюджета, са 3,6 млрд. лв.

13:04 | 08.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

От приетите 1 002 379 декларации за облагане на доходите от 2006 г. близо 300 хил. са тези, в които са декларирани дарения за минали години, съобщиха от Национална агенция по приходите. Проверките на агенцията са показали, че част от даренията са направени в полза на починали лица. При направено дарение деклараторът се ползва с данъчни облекчения, които в най-общия случай възлизат на до 10% от облагаемия доход. За миналата година работещите на постоянен трудов договор имаха възможност да подават информация и за дарения, направени през предходни години, и да си възстановяват надвнесен даънк. От 2007 г. обаче размерът на данъчното облекчение при направено дарение вече ще е до 5% от облагаемия доход. В някои случаи в подадените декларации за миналата година са констатирани явни несъответствия на подписите на лицата, получили дарения. Затова декларациите, в които са посочени дарения за минали години се проверяват, а в определени случаи ще се възлагат и данъчни ревизии, подчертават от НАП. Около 300 хил. са и подадените декларации, в които се иска ползване на семейното подоходно облагане. Семейното подоходно облагане за 2007 г. вече може да се ползва чрез работодателя, а не с подаване на декларация пред НАП. Тази възможност се отнася до родителите, които работят на трудов договор. Това, което трябва да направят те е, да подадат декларация по образец пред работодателя си, който до края на 2007 г. ще преизчисли дължимия данък.

За корпоративните данъци до 4 май подадените декларации са 163 000, като от тях 10 300 са подадени по интернет (спрямо 857 през миналата година).

До края на миналата седмица 1800 души са платили данъците си по интернет с дебитни карти. Сумата, наредена от тях, е близо 387 000 лв. Към 30 април приходите от данъци, постъпили в бюджета, са 3,6 млрд. лв. В тази сума са включени постъпленията по републиканския бюджет в размер на 2,3 млрд. лв., както и постъпленията от осигурителни вноски в размер на 1,3 млрд. лв.

От НАП обявиха още, че от началото на месец май са започнали ежемесечни ревизии на вносители на бързооборотни стоки, черна и бяла техника. Всеки месец в териториалните дирекции на агенцията ще се извършва инвентаризация на складовете на тези фирми и резултатите ще се съпоставят със счетоводната им документация и с подадените пред НАП справки декларации и дневници по ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:11 | 10.09.22 г.
fallback