fallback

Очакват ни санкции заради лошото състояние на водните басейни

Едва 17% от водните обекти имат шанс да покрият критериите за чистота на водите до 2015 година, каквото е изискването на европейското екозаконодателство

15:32 | 07.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Едва 17% от водните обекти имат шанс да покрият критериите за чистота на водите до 2015 година, каквото е изискването на европейското екозаконодателство. Това съобщиха експерти от Басейнова дирекция днес на работна среща по проблеми в управлението на водите на река Камчия.

Сблъсъкът на инвестиционни и екологични интереси е изключително голям и това затруднява постигането на крайната цел – добър статус на водите до 2015 г. Това каза Силвия Господинова, завеждащ “Връзки с обществеността” в Басейнова дирекция.

На днешната работна среща специалисти и засегнати от процесите заедно отчетоха, че лошото състояние на реката е в резултат на използването на нитрати в земеделието, промишленото замърсяване и отпадните депа. Засега няма възможност да се изграждат пречиствателни станции в малките населени места, което означава, че замърсяванията от тези райони ще продължават.

Планът за управлението на водите в Черноморския басейн ще е готов до края на 2009 година. Само 17% от водните басейни обаче имат шанс да подобрят състоянието си, голяма част от тях нямат шанс да се избистрят, а за други въобще липсват данни. Ако не изпълним поетите ангажименти, страната ни ще понесе санкции, категорични са експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:10 | 30.08.22 г.
fallback