fallback

Ръст от 50% очаква ИП Сомони в оборота си за 2007

Клиентите на инвестиционния посредник Сомони Файненшъл Брокеридж за последните три години са се увеличили над 7 пъти

17:00 | 04.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Борислав Богоев. Снимка: Investor.bg

„Клиентите на инвестиционния посредник Сомони Файненшъл Брокеридж за последните три години са се увеличили над 7 пъти. Оборотът в лева от сделки, извършени от Сомони на БФБ-София за 2006 г., възлиза на 9,56 млн. лв. спрямо 2,96 млн. лв. за предходната година“, заяви на пресконференция днес Борислав Богоев, изпълнителен директор на Сомони Асет Мениджмънт. „Само за първото тримесечие на тази година оборотът е в размер на 3,9 млн. лв., което означава, че вероятно ще приключим годината с ръст от около 50%“, каза още Богоев.

„Основната ни таргет група ще бъдат по-малките клиенти и инвеститори, които не разполагат със значителни средства. Едно от големите ни предимства е, че разполагаме с офиси и в някои от по-отдалечените краища на страната, където не се предлагат подобни продукти и услуги от конкурентни компании“, заяви Борислав Богоев.

В структурата на финансова група Сомони влизат инвестиционния посредник Сомони Файненшъл Брокеридж ООД, управляващото дружество Сомони Асет Мениджмънт, което от 2 май предлага дялове от три договорни фонда, застрахователния брокер Сомони Брокер ИНС ООД и веригата обменни бюра Сомони ЕООД. Компанията има офиси в София, Стара Загора, Бургас, Плевен, Добрич, Силистра, Смолян и Каварна.

„Трите договорни фонда на компанията имат за цел да покрият целия инвестиционен спектър. Сомони Евростабилност ще инвестира само дългови ценни книжа и ще бъде подходящ за хора, които търсят алтернатива на банковите депозити с ниско ниво на риск. Сомони Стратегия ще инвестира както в дългови ценни книжа, така и в акции, а Сомони Прогрес ще бъде най-рисковият фонд, инвестиращ основно в акции“, каза Елисавета Арсениева, фонд мениджър на УД Сомони Асет Мениджмънт.

На въпрос на Investor.bg дали в портфейла на фондовете ще бъдат включени акции на компании от региона на Източна Европа, Елисавета Арсениева отговори, че на първо време инвестициите ще са насочени само към български дружества, като на по-късен етап е възможно и включването на чуждестранни ценни книжа.

Сомони Файненшъл Брокеридж предлага на своите клиенти и собствена платформа за търговия с чуждестранни ценни книжа Somoni Foreign Trader. Услугата е на база партньорство със CMC Markets London, който е един от най-големите световни брокери в областта на търговията с деривативни инструменти.

В отговор на въпрос на Investor.bg дали се предвижда разработката на собствена платформа за търговия и на БФБ-София, портфолио мениджърът на Сомони Файненшъл Брокеридж Николай Грънчаров отговори, че засега няма такива намерения, предвид евентуалната приватизация на борсата. „В случай че борсата бъде закупена от голяма европейска институция, е твърде вероятно да има и смяна на софтуера за търговия. В този смисъл, разходите за разработка на наша платформа на този етап не са оправдани“, заяви Грънчаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:02 | 08.09.22 г.
fallback