fallback

Няма да знaем предварително в кое IPO ще инвестират взаимните фондове

Досега уведомленията до КФН са донесли печалби при покупките на акции на Химимпорт и Монбат

11:07 | 04.05.07 г.

Инвестиционните дружества и договорните фондове вече не са задължени да обявяват предварително от кои акции ще си купят в значителни размери и така да улесняват спекулантите, затова и в периода на IPO-тата липсват съобщения от Комисията за финансов надзор, че даден фонд е получил разрешение да инвестира значителна част от акциите си в дадено дружество.

С влезлите в сила промени на ЗППЦК от 1 януари 2007 фондовете могат да инвестират до 10% от активите си в един емитент, но имат право максимум 40% от активите им да са вложени в позиции с дял над 5% от активите им. Например могат да имат 4 позиции с 10% дял в портфейла си или 5 позиции с 8% дял или 5 позиции с дял 6% и една с дял 10% и т.н. Базовото ограничение е за 5% в една позиция.

До преди началото на годината фондовете имаха право с разрешение на заместник-председателя на КФН, ръководещ управление “Надзор на инвестиционната дейност”, да инвестират до 20% от активите си в акциите на един емитент. Тази информация носеше сигурна печалба например при инвестициите в Химимпорт и Монбат.

На 27 ноември 2006 г. УД „БенчМарк Асет Мениджмънт” АД, действащо от името и за сметка на ДФ „БенчМарк Фонд-1” и ДФ „БенчМарк Фонд-1”, получи разрешение да инвестира до двадесет на сто от активите на фонда в акции на “Монбат” АД. От акциите на Монбат фондовете на БенчМарк са закупили на цена 6,95 лв. или 36,7% до текущата цена от 9,50 лв.

През септември 2006 г. управляващите дружества на 7 фонда получават разрешение да инвестират в акции на Химимпорт АД до 20% от активите на следните дфондове ДФ „ОББ Премиум Акции”, ИД „ОББ Балансиран Фонд” АД, ДФ „Стандарт Инвестмънт Балансиран Фонд”, ДФ „Стандарт Инвестмънт Високодоходен Фонд”, ИД „БенчМарк Фонд-2" АД, ДФ „Статус Нови Акции” и ДФ „ДСК Растеж”. Покупката цена на акциите е 4 лв., а текущата около - 9,75 лв., или поскъпване със 144%. Прави впечатление, че при Химимпорт АД разрешенията са били седем, а при Монбат две и наистина печалбата при Химимпорт е била по-голяма, тоест мнозинството от фондовете правилно са се насочили към това IPO.

За съжаление на спекулантите на предстоящите големи IPO-та на ПИБ и КТБ и миналото IPO на Каолин информацията за намеренията на фондовете няма да е публична.

 

 

 

 

 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Каолин АД(6K1)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Монбат АД(MONB)

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:02 | 29.08.22 г.
fallback