fallback

Пощенска банка навлезе на репо пазара с 9 сделки за 207 хил. лв.

Банката не удържа комисиона за борсовата регистрация на репо-сделките

17:53 | 03.05.07 г.

Днес Пощенска банка стартира стандартизиран продукт “Репо-сделка с обезпечение акции” на дружества, търгувани на БФБ-София, сключвайки 9 сделки за общо 207 хил. лв.

Условията по репо-сделките на Българска пощенска банка (БПБ) се различават по някои параметри от конкурентните продукти на Инвест Банк и Пиреос Банк.

За разлика от Инвест Банк при БПБ няма нотариална заверка на материален интерес или подпис по договора за репо, което спестява пари и време. Лихвите при двете банки са сравними, но предимството на Инвест Банк, е че финансира до 70-80% от стойността на обезпечението, докато БПБ само до 50%.

И двете банки нямат списък с емисиите, които приемат за обезпечение, но разбира се могат да откажат да приемат за обезпечение дадена емисия. БПБ няма точно определен минимум за репо-сделките, докато в Инвест Банк те трябва да са на стойност над 5 хил. лв. и дори повече.

БПБ изисква акциите да бъдат прехвърлени по клиентска подсметка към банката, но реално това не се оказва проблем, защото първо така излиза по-евтино и второ парите могат да се преведат обратно в обичайния посредник на инвеститора, тоест Пощенска банка не кара инвеститора да търгува чрез нея с привлеченото финансиране.

БПБ няма такса за сключване на репо-сделката. Борсовата комисиона за репо-сделки е 0,01% и БПБ е преценила, че може да я поеме.

Така ако прехвърлите акциите си в БПБ (става с нареждане в посредника където са акциите, което обикновено струва 10 лв.) в БПБ няма да имате такса за сделката, такса за нотариус и т.н., а остават само лихвите, които са около 14%, колкото при Инвест Банк. Средствата постъпват по ваша банкова сметка и чрез превод за под 1 лв. ги нареждате обратно в посредника си.

Ако направите регистрационната сделка чрез посредника си, той може да ви вземе между 0,15% и 1,5% и реално силно да оскъпи финансирането.

Голямото предимство на Пиреос Банк е ниската лихва 10,65%, но банката отстъпва на Инвест Банк и БПБ по броя на емисиите, които приема за обезпечение и финансирането което осигурява, а именно до 50% от стойността на акциите, спрямо до 70-80% при Инвест Банк. При БПБ финансирането също е до 50%.

Днес активните репо-сделки достигнаха точно 125 млн. лв., основна част от които са репо-сделка за 95,8 млн. лв. с акции на БТК при цена 12 лв. за акция, сключена на 9 октомври 2006 г., тоест преди 7 месеца.

Тази голяма репо-сделка вече носи риск за СИБАНК, която е кредитирала инвеститора, защото днес последните сделки с акции на БТК са при цена 11 лв. тоест банката би получила с 8 млн. лв. по-малко отколкото е дала на инвеститора, ако продаде обезпечението при тази цена.

В момента портфейлът от репо-сделки на Пощенска банка е 216 хил. лв., като се включват и две малки репа от преди време извън стандартната услуга за общо 9 хил. лв., портфейлът на Инвест Банк достига 2,2 млн. лв., а този на Инвест Банк е за 11,53 млн. лв. Инвест Банк стартира първа репо-услуга и това, заедно с големия процент финансиране, е основна причина за лидерската й позиция.

Интересът към репо-сделките става все по-голям с предстоящите IPO-та на БФБ-София. Само през април репо-финансирането се увеличи със 7,4 млн. лв., като главен фактор беше IPO-то на Каолин. През май ще видим още по-голям ръст на репо-финансирането, твърдят експерти, като основна причина ще бъдат IPO-тата първо на Корпоративна ТБ и непосредствено след него - на Първа инвестиционна банка.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:09 | 06.09.22 г.
fallback