fallback

ХЕС прогнозира ръст на приходите от 150% за следващите 5 години

Дружеството работи със 7% над производствения си капацитет

13:37 | 02.05.07 г.

В последните няколко години мениджмънтът на Хидравлични елементи и системи АД винаги е посочвал консервативни прогнози, които след това се преизпълняват, каза на пресконференция по повод увеличението на капитала на ХЕС Васил Велев, изпълнителен директор на мажоритарния собственик Стара Планина Холд АД. За 2007 г. е предвидена нетна печалба от 2 млн. лв., а отчетът за първото тримесечие на 2007 г. вече показва 1 млн. лв. печалба, каза още Велев. 

Прогнозите до 2011 г. са за увеличение на продажбите със 150% до 104,8 млн. лв. и ръст на нетната печалба с 530% до 11,1 млн. лв.

"В световен мащаб ежегодно се потребяват стотици милиони хидравлични елементи. ХЕС има капацитет за 150 хил. броя и е произвел 160 хил. бр. за 2006 г., тъй като работи на две смени и частична трета смяна", уточни Велев. Той заяви още, че дружеството има договори за пет и за десет години с най-големите си клиенти, принудено е да отказва поръчки, поради недостатъчен капацитет и няма възможност да използва потенциала от дистрибуторската мрежа на М+С Хидравлик в над 40 държави, отново поради липса на капацитет.

За последните 5 години дружеството е увеличило продажбите си два пъти.

С инвестиционната програма на стойност 37,5 млн. лв. за 5 години капацитетът на дружеството ще бъде увеличен до 335 000 хидравлични елемента на година. Стартовите инвестиции са в размер на 12,7 млн. лв.

В резултат от увеличението на капитала ще бъдат издадени 419 173 акции при емисионна цена 19,75 лв. за брой и делът на свободно търгуемите акции ще достигне 30% от сегашните 16,7% за сметка на мажоритарния собственик Стара планина Холд. Дружеството ще привлече 8,15 млн. лв., ако цялата емисия бъде изпълнена. Мениджър по емисията е Райфайзенбанк, като Дончо Донев от отдел "Инвестиционно банкиране" на банката очаква правата да бъдат продадени още преди аукциона за неизползваните права. Ще бъдат издадени общо 2,62 млн. права, всяко даващо възможност за записване на 0,16 акции. През миналата седмица от Райфайзенбанк са провели срещи с най-големите институционални инвеститори, като през тази седмица срещите ще продължат, а за 11 май се планира голяма презентация с повече участници.

В зависимост от датата на обнародване на съобщението за увеличението на капитала в Държавен вестник, може да има изменение в планираната начална дата за търговия с правата на дружеството на борсата. Плановете са търговията да започне на 22 май, търгът за неизползваните права да е на 8 юни, а крайния срок за плащане на акциите да бъде 29 юни.

Според Васил Велев досега на дружеството са се доверили Банка ДСК, ОББ, МКБ Юнионбанк и много чуждестранни фондове, а акционерите на дружеството са около 1 500.

На въпрос дали се предвижда сплит след увеличението на ХЕС Велев отговори, че може да се направи сплит по-късно, не непосредствено след увеличението. На същия въпрос за Стара планина Холд бе отговорено, че "сплит при Стара планина е логично да се направи, до момента няма решение на мениджмънта за такава стъпка, но до общото събрание има време и може да се реши". В момента 90% от продукцията на ХЕС е за износ, от който над 90% за Западна Европа и 3-4% - за САЩ. В Европа основни клиенти са Австрия, Италия, Франция и Словения. Предвижда се ръст на продажбите за Германия, Великобритания и скандинавските страни. От дружеството планират над 1 000 евро заплата за висококвалифицираните си кадри през 2011 г. и поддържат по-голям персонал в момента като застраховка срещу единния пазар на труда в ЕС, уточни Велев. В момента заплатите в ХЕС са над средните за региона и сектора, а дружеството има и развива вътрешна програма за квалификация. Средствата от увеличението на капитала на ХЕС няма да бъдат използвани за придобивания, уточни Велев в отговор на журналистически въпрос. През последните 8 години машинопроизводителното предприятие е разпределяло дивиденти и се очаква при постигане на планираните печалби общото събрание на акционерите да разпределя дивиденти и занапред.

На днешната прескоференция, освен около 10 журналисти, имаше и представител на УД Карол Капитал Мениджмънт АД, който управлява фондовете ИД Адванс Инвест АД и ДФ Адванс Източна Европа. Проспектът на дружеството в PDF формат.

Свързани компании:

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:08 | 11.09.22 г.
fallback