fallback

Висок интерес към акциите на КТБ ще декласира малките инвеститори

В проспекта на търга е записано, че минималната стойност на записана и платена поръчка е 1 125 лв. за пазарните и 25 броя за лимитираните поръчки

11:46 | 02.05.07 г.

Ако има висок интерес и презаписване на заявеното за продажба количество от 1 млн. акции на Корпоративна търговска банка (КТБ) АД, малките инвеститори с малко над 1000 лв. няма да се класират, показа проверка на Investor.bg при мениджъра по продажбата на акции Обединена българска банка.

В проспекта на търга е записано, че минималната стойност на записана и платена поръчка е 1 125 лв. за пазарните и 25 броя за лимитираните поръчки.

Последният търг на БФБ-София беше този за акции на Каолин АД и той беше презаписан над 3 пъти - при емисия за 60 млн. лв. заявките надхвърлиха 200 млн. лв.

Ако и при Корпоративна търговска банка презаписването е три пъти, пазарни поръчки, по-малки от 3 375 лв. няма да бъдат изпълени. Лимитираните поръчки се изпълняват пропорционално, ако при дадено ценово равнище търсенето е по-голямо от предлагането, затова е напълно възможно и презаписване при лимитираните поръчки и съответно поръчки от по 25 акции няма да бъдат изпълнени. Наскоро в Румъния беше осъществено IPO на компанията Алумил (аналог на българския Алкомет), където презаписването достигна 16 пъти, а при търга за акции на Химимпорт АД през миналата година презаписването беше 2,5 пъти.

И трите търга - за КТБ, Алумил и Химимпорт са при лимитирана максимална цена, а при Химимпорт цената беше еднаква, тоест минималната, средната и максималната цена бяха фиксирани на 4 лв. на акция. Тоест трите търга са сравними и преизпълнението играе значителна роля за определяне на закупеното количество акции. Ако презаписването за КТБ е 16 пъти, както при Алумил, ще бъдат класирани само пазарни поръчки на стойност поне 18 хил. лв. Друг пример от региона е увеличението на капитала на сръбска банка през миналата година, когато презаписването е достигнало близо 30 пъти. Желаещите да участват в търга за акции на КТБ със сравнително малки суми трябва да знаят, че поръчката им може просто да не бъде изпълнена, тъй като презаписването ще я направи по-малка от регламента. Оферти за участие в IPO-то на Корпоративна ТБ се подават до 10 май включително в инвестиционния ви посредник или директно в мениджъра по емисията Обединена българска банка АД от 9 до 16 ч. Резултатът от търга ще бъде обявен на 11 май до 16:00 ч., а сделките ще се регистрират в Централен депозитар на 14 май. Общо се предлагат 1 млн. акции, от които 300 хил. са определени за лимитирани поръчки и 700 хил. за пазарни поръчки. Методът на продажба е аукцион с диапазон на емисионната цена от 45 до 58,50 лв. за акция. Номиналната стойност на акция е 10 лв. Проспектът на КТБ можете да прочетете тук. Всички новини за дружеството можете да прочетете тук. Можете да коментирате КТБ или да видите коментарите за банката във форума на Investor.bg тук

 

 

 

 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 27.08.22 г.
fallback