fallback

Адванс Източна Европа "победи" индекса Morgan Stanley MSCI Eastern Europe

Доходността на ДФ Адванс Източна Европа за първите три месеца на тази година е 16,4%

11:35 | 02.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Портфейлът на Адванс Източна Европа се представи по-добре от индекса на Morgan Stanley MSCI Eastern Europe през първото тримесечие на тази година, съобщават от управляващото дружество Карол Кепитъл Мениджмънт.

Изменението на индекса на Morgan Stanley от началото на 2007 г. е отрицателно (-2%), докато доходността на ДФ Адванс Източна Европа е 16,4%. За първите три месеца на годината нетната стойност на активите на Адванс Източна Европа се повишава от 2,94 млн. лв. на 18,33 млн. лв.

Причина за доброто представяне на фонда е голямото тегло на сръбските акции в неговия портфейл, съобразно инвестиционната стратегия, съобщават още от управляващото дружество. Сръбският борсов индекс BELEX 15 регистрира ръст от 70,9% за тримесечието.

Колебанията в нетната стойност на активите на един дял са били сравнително малки, дори по време на сътресенията на международните фондови пазари в края на февруари и началото на март. От Карол считат, че това се дължи на обратната корелация на сръбския капиталов пазар с останалите пазари.

Инвестиционната стратегия на Адванс Източна Европа за изминалото тримесечие е била насочена основно към Русия и Сърбия, като екипът на Карол кепитъл Мениджмънт продължава да счита, че перспективите на тези два пазара остават най-добри и в момента.

В Сърбия все още много от дружествата не са обявили официално годишните си отчети, но някои водещи компании отчитат значително подобрение на финансовите си резултати за 2006 г. Според Карол Кепитъл Мениджмънт има предпоставки за силен ръст на корпоративните печалби и през настоящата година, вероятно над 20-25% средно за пазара. От управляващото дружество повишават очакванията си за доходност на сръбските акции за следващите 12 месеца с 5 пункта от 25% на 30%.

Текущата оценка на големите руски акции остава силно позитивна, заявяват още от Карол Кепитъл Мениджмънт. Средното съотношение цена/печалба на акция (P/E) на този пазар остава около 15, а в същото време компаниите регистрират ръст на финансовите си резултати от 30-35% годишно при добра рентабилност и възвръщаемост на капитала. От управляващото дружество запазват прогнозата си за повишение от 45% на руските акции през следващите 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:59 | 03.09.22 г.
fallback