fallback

БТК – сделка или не?

Само преди няколко дни бе съобщено за сигурен купувач за телекома, сега в редиците на спряганите за евентуални нови собственици влезе и AIG

08:39 | 02.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Застрахователният гигант AIG ще се включи в наддаването за БТК, съобщават от “Мърджърмаркет” в материал, публикуван от Financial Times, позовавайки се на източници, запознати с процеса. Досега за основни кандидати за телекома бяха посочвани Oger Telecom, консорциумът Texas Pacific Group – Warberg Pincus и Mid Europa Partners, като не е ясно дали новата кандидатура ще окаже влияние върху развръзката около продажбата на БТК.
 
В съобщението се казва, че AIG ще използва консултантските услуги на UBS при опита си да придобие българската компания за сума между 1,7 и 1,9 млрд. евро. В същото време се съобщава, че Mid-Europa Partners са се оттеглили от процеса, очевидно оставайки отворена възможността за AIG и неговите турски конкуренти. Според FT, Oger Telecom, който притежава 55% от капитала на Turk Telekom, е смятан за силен кандидат, тъй като разполага с капитал и може да се възползва от доверието на многобройното турско население в България. Oger Telecom е собственост на корпорацията Saudi Oger, която се контролира от роднини на бившия ливански премиер Рафик Харири. Харири загина при атентат в ливанската столица Бейрут в началото на 2005 година. Акционер в Oger Telecom е и Telecom Italia.
 
Turkcell също може да спечели от турското население, но вече не е ясно дали компанията все още е сред кандидат-купувачите след слухове за несъгласие между акционерите й. От консултанта на групата по сделката – Citigroup, са отказали коментар относно тези слухове. В по-ранен етап от процедурата по подаване на оферти за БТК, пише вестникът, кандидат беше и консорциум между Texas Pacific Group и Warburg Pincus. Според Ройтерс той е един от потенциалните финансови инвеститори в телекома. 

Само преди няколко дни бе изнесена информация, че Българската телекомуникационна компания вече е собственост на американска група, според други източници развитието по сделката все още не беше в толкова напреднал етап, че да се говори за сигурен купувач, а ето че сега в съревнованието се намесва и нов кандидат. Така несигурността и напрежението около наддаването и митичния бъдещ купувач се увеличават, от което може да спечели единственo продавачът. Обектът на интереса – БТК, обяви през миналата седмица консолидирана печалба от 42,58 млн. лв. за първите три месеца на годината спрямо 44,96 млн. лв. за съответния период на миналата година. Приходите на компанията са нараснали с 1,3 на сто за година до 254,96 млн. лв.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:43 | 27.08.22 г.
fallback