fallback

Преглед на печата за 28 април

Четири от най-силните държави в ЕС критикуват поведението на еврокомисаря по правосъдие Франко Фратини, че през февруари е ходил на ски с българския вътрешен министър Румен Петков

10:33 | 28.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

 

"Файненшъл таймс": Ски ваканция на Франко Фратини и Румен Петков втрещи Брюксел

в. Дневник

Четири от най-силните държави в ЕС критикуват поведението на еврокомисаря по правосъдие Франко Фратини, че през февруари е ходил на ски с българския вътрешен министър Румен Петков, вместо да притиска властите в страната да се заемат със "сериозната" корупция. Фратини прекалено се сближи с управляващите в София и Букурещ и публичните му оценки за напредъка специално на България не отразяват ситуацията, която според европейски дипломат е "много, много сериозна".

Телекомите ще пазят данни за разговори и съобщения 1 година

в. Новинар

Телекомите и фирмите за електронни съобщения са дължни да съхраняват 12 месеца данни за проведените по мрежите им телефонни разговори или за изпратените съобщения. Това предвижда текст в проекта на закон за електронните съобщения, гласуван на второ четене в парламента. Информацията ще служи за нуждите на националната сигурност и за разкриване на престъпления. Операторите обаче няма да могат да записват и пазят по същия начин съдържанието на разговора, електронните имели или SMS-ите.

Законът ще бъде приет окончателно другата седмица, съобщи Йордан Мирчев, председател на Комисията по транспорт и съобщения. Забавянето му отложи въвеждането на преносимостта на номерата за мобилните оператори, което трябваше да стане от началото на 2007 г. според ангажиментите на страната към ЕС.

Златодобивът в Челопеч ще стигне до арбитраж

в. Сега

Канадската фирма "Дънди прешъс метълс", която разработва мината за добив на медно-златна руда в Челопеч, е готова да съди страната ни пред Международния арбитражен съд. Това ще стане, ако министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров не издаде на фирмата разрешително за разширяване на добива там, заяви вчера шефът на "Дънди" Лорънс Марсланд.

Още през март миналата година експертният съвет към екоминистерството одобри доклада за въздействието върху околната среда на този проект. Министър Джевдет Чакъров обаче все още не се е произнесъл по него. С решение на 5-членен състав на ВАС от четвъртък мълчаливият отказ на Чакъров бе отменен. "Моите очаквания са и сега Чакъров да не се съгласи със съдебното решение и да изфабрикува измислен екологичен проблем", коментира Марсланд.

Синдикати плашат столицата с режим на тока

в. Сега

Синдикалната организация на КТ "Подкрепа" в столичното Енерго заплаши вчера с ефективни стачни действия в края на май, които могат да доведат до режим на тока в София. Това заяви вчера Денко Ройдев, шефът на синдиката в ЧЕЗ, която държи електроразпределението на цяла Западна и Северна България.

Мотивът на служителите е, че предстои предприятието да съкрати над 700 служители в поделението, което поддържа електроенергийната мрежа в столицата. Независимо дали арбитражът ще разреши стачката или не, столичани трябва да се запасят със свещи и газени лампи, заяви Ройдев. Причината била, че дори да не станат съкращенията, преструктурирането на компанията ще доведе до намаляване на персонала, който се грижи за поддържането на мрежата, и ще се стигне до ситуациите в останалите части на страната. Авариите в Североизточна и Югоизточна България, където работят немската E.ON и австрийската EVN, също бяха предшествани от синдикални протести срещу съкращаването на персонал.

Булбанк и “Пирели” ще продават имоти

в. Стандарт

Булбанк и "Пирели" стават съакционери в дружество за недвижими имоти. "Пирели Рийл Естейтс" е от групата "Пирели", чийто основен бизнес са автомобилните гуми. Базираният в Милано гигант има още бизнес в сферата на широколентовия интернет достъп, енергетика, притежава и дялове в "Телеком Италия". Булбанк участва като част от семейството на "Уникредит", чиято централа също е в Милано.

Търгуваме с мляко в Австралия

в. Стандарт

Млякото, което не отговаря на критериите за качество на Европейския съюз, може да бъде продавано в Азия, Австралия и Америка. Така се работи в Латвия. Схемата може да се приложи и у нас след изтичането на дадения ни гратисен период през 2009 г. Това каза земеделският министър Нихат Кабил след среща с латвийския си колега Мартинш Розе. Споразуменията със съюза позволяват млякото и млечните продукти, които имат по-високо съдържание на микроорганизми, да се пласират в трети страни. Условието е държавите да са уведомени за състава на продуктите и че те не отговарят на стандартите на ЕС. Ако страните дадат съгласието си, няма никакъв проблем да изнасяме второкласно мляко и млечни продукти за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:17 | 05.09.22 г.
fallback