fallback

Жалба срещу начина на изплащане на дивидент ще бъде гледана от ВАС

На 15 март тази година ВАС отхвърли жалба на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по същия член от наредба 8 на КФН, тъй като Асоциацията не е публично дружество

15:24 | 26.04.07 г.

Върховният административен съд (ВАС) е образувал административно дело по жалба на Фазан АД срещу чл. 38 от Наредба 8 за Централния депозитар на ценни книжа, приет от Комисията за финансов надзор.

Фазан АД твърди, че в чл.115б ал.6 от ЗППЦК е регламентирано, че изплащането на дивиденти се извършва със съдействието на Централния депозитар, а не императивно само чрез Централния депозитар, както е предвидено в изменението на чл.38 ал.1 от Наредба №8 от 2003 г. за Централния депозитар на ценни книжа.

Според Фазан АД е недопустимо подзаконов нормативен акт да създава режим за правните субекти в противоречие със законова норма. С изменението недопустимо е дописан нормативен акт от по-висока степен, смятат от дружеството.

На 15 март тази година ВАС отхвърли жалба на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по същия член от наредба 8 на КФН, тъй като Асоциацията не е публично дружество.

В момента Централен депозитар изплаща дивидента на акционерите с акции в подсметки на инвестиционните посредници, а за акционерите в лични сметки се подписва договор с банка, посочена или от ЦД АД или от емитента.

Проблемите според представител на жалбоподателя са няколко. На първо място Централен депозитар предоставя доста тромаво обслужване и се държи като монополист, какъвто е според наредбата. Освен това ако бъде подписан договор за изплащане на дивидента през банката на емитента, парите се превеждат на Централен депозитар и той след това ги връща отново в банката на емитента. От Фазан АД посочват още и че ако мажоритарният собственик не иска да получи дивидента си веднага и да лиши дъщерното си дружество от оборотни средства, а да го остави до края на годината в дружеството, той трябва да уведоми официално ЦД, че желае плащането към него да се забави, но Централен депозитар може и да не приеме молбата му.

Свързани компании:

Фазан АД(4F5)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:25 | 08.09.22 г.
fallback