fallback

КФН потвърди проспектите на ХЕС, Еврохолд и София комерс Заложни къщи

Надзорът вписа и Солид инвест АДСИЦ като публично дружество в регистъра си, както и емисията от акции на дружеството с цел търговия на регулиран пазар

16:36 | 25.04.07 г.

Комисията за финансов надзор потвърди проспект за първично публично предлагане на акции, издадени от Хидравлични елементи и системи АД. Емисията е в размер на 419 173 лева, разпределени в същия брой акции с номинална стойност от 1 лв. и емисионна стойност от 19.75 лв. всяка. Основната сфера на дейност на дружеството са производство и маркетинг на хидравлични елементи. Предназначената за външни пазари продукция съставлява 90% от производството на дружеството. Мажоритарен собственик на дружеството е „Стара планина холд” АД със 73.73% от капитала. КФН потвърди и проспект за първично публично предлагане на емисия обикновени, поименни акции, издадени от “Еврохолд България” АД. Емисията, издадена в резултат на увеличаване капитала на дружеството, е в размер на 12 500 646 акции с номинална стойност 1 лв. и емисионна 3.35 лв. на обща стойност 41 877 164.10 лв. Беше потвърден проспект за вторично публично предлагане на акции от “София комерс – Заложни къщи” АД, гр. София. Емисията е размер на 2 млн. лв., разпределени в същия брой акции с номинална стойност 1 лв. всяка.

КФН вписа “Солид инвест” АДСИЦ, гр. София, като публично дружество в регистъра си, както и емисията от акции на дружеството с цел търговия на регулиран пазар. Емисията е в размер на 650 000 лв. разпределени в същия брой обикновени акции с номинална стойност от 1 лв. всяка.

Надзорът вписа и последваща емисия от акции на “Фонд за земеделска земя Мел Инвест” АДСИЦ, гр. София, издадена в резултат на увеличаване капитала на дружеството. Емисията е в размер на 4 563 900 лв., разпределени в същия брой обикновени акции с номинална стойност 1 лв. всяка.

КФН наложи временна забрана на търгово предложение от “Тишман Бългериън Риъл Пропърти” ГмбХ., гр. Виена, за закупуване чрез инвестиционен посредник “Статус Инвест” АД, гр. София, на акции на “София Еърпорт Център” АД, гр. София, от останалите акционери на дружеството.

Комисията прие на второ четене Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 19.11.2003 г. за начина и реда за оценка на активите и пасивите на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване и на пенсионноосигурителното дружество, на стойността на нетните активи на фонда, за изчисляване и обявяване на стойността на един дял и за изискванията към воденето на индивидуалните партиди. Предстои обнародването на наредбата в „Държавен вестник”. Основните промени се отнасят да оценката на облигациите, издадени от българската държава в чужбина.

КФН също така определи датата 9 юни 2007 г. за провеждане на изпит за професионална квалификация на застрахователни брокери, както и тематичния обхват на изпита и състава и реда на дейност на изпитната комисия. Конспектът за изпита, както и редът за провеждането му са публикувани на интернет страницата на КФН в раздел „Документи”, „Указания и изисквания”.

КФН прекратява откритото производство по прилагане на принудителна административна мярка във връзка с отнемането на лиценза по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на ЗК „УНИКА” АД (с предишно наименование ЗД „Витоша” АД ). В определения срок застрахователят е представил в КФН документи, писмени искания и възражения с доказателства за предприети действия за отстраняване на констатираните от КФН нарушения, а именно неспазване на тарифата по „Гражданска отговорност” на автомобилистите, приета по надлежния ред и представена в КФН, заради което е наложен ПАМ през месец декември 2006 г. Мерките, които ЗК „Уника” АД е предприела за отстраняване на допуснатите нарушения и слабости при организацията, продажбата и отчитането на застрахователни полици по застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, следва да се отчетат като адекватни и са основание за прекратяване на откритото производство.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

София Комерс – Заложни къщи - Привилегировани акции - падежирали(6SO)

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:50 | 30.08.22 г.
fallback