fallback

Монбат заменя ДЗИ Банк в BG40, от БФБ обмислят два нови индекса

Промяната в BG40 e в сила от 9 май. Новите индекси ще са за АДСИЦ-ове и индекс с равни тегла на включените дружества

14:44 | 25.04.07 г.

Монбат АД-София ще бъде добавено към базата на борсовия индекс BG40 от 9 май на мястото на ДЗИ Банк АД, съобщава БФБ-София.
Съгласно правилата за изчисляване на индексите на БФБ индексът BG40 се състои от емисиите акции на 40-те дружества с най-голям брой сделки за последните 6 месеца.
Справка в Investor.bg сочи, че от началото на годината, когато Монбат бе въведено за търговия на борсата, до днес общият брой сключени сделки е 6 551, което нарежда компанията на четвърто място по показателя за последните шест месеца.
Монбат бе добавено и към базата на SOFIX на 2 април с коефициент на free-float-а от 0,2463.
На 26 февруари БФБ промени състава и на двата индекса, изваждайки от BG40 дружествата Златен лев Холдинг, Кремиковци, Балкантурист, ИД Златен лев, Св. Св. Константин и Елена Холдинг, БенчМарк фонд имоти, Слънчев бряг, Холдинг Кооп-Юг, Пловдив-БТ и Инвестор.БГ.
От същата дата на мястото на горепосочените бяха добавени Химимпорт, Топливо АД, Проучване и добив на нефт и газ, Елпром-ЗЕМ, Декотекс, Каучук, Софарма имоти АДСИЦ, Уеб Медия Груп, Петрол и Катекс.
На 26 февруари БФБ извади от базата на SOFIX Кораборемонтен завод Одесос и добави ТБ Българо-Американска Кредитна Банка, Топливо, Индустриален Холдинг България, Българска телекомуникационна компания, Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ и Монбат.
Търговията с книжата на ДЗИ Банк бе спряна на 18 април, след като компанията бе отписана от публичния регистър, воден от КФН.
Междувременно от отделно съобщение на БФБ става ясно, че борсовата институция е взела принципно решение за изчисляване на два нови индекса – отраслов индекс на дружествата със специална инвестиционна цел и индекс с равни тегла на включените дружества.
Във форума на интернет сайта на борсата ще бъде публикувана методологията на новите два индекса, като от борсата очакват мнения и предложения относно тях.
Днес акциите на Монбат поевтиняха с 0,42% до 9,45 лв, SOFIX се понижи с 0,5% до 1 274,21 пункта, а BG40 намали стойността си с 0,19% до 252,49 пункта.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:58 | 27.08.22 г.
fallback