fallback

Българският фондов пазар може да е надценен поради липсата на къси продажби

През следващите 2-3 години са възможни проблеми на пазара на недвижими имоти, коментира бившият министър на икономиката Румен Гечев

09:30 | 25.04.07 г.

Липсата на някои борсови механизми на БФБ може да е причина за нереално поскъпване на акциите на БФБ, коментира Константин Стойчев от консултантската компания Maconis LLC на редовната среща на Предприемаческия форум на Масачузетския технологичен институт в София (Massachusetts Institute of Technology Enterprise Forum), която се проведе във вторник. Стойчев, който е един от организаторите на форума, коментира, че липсата на възможността за къси продажби на българските акции може да поддържа изкуствено високо ниво на някои книжа.

Късите продажби са сделки, при които инвеститорът печели от спада в цената на активите. Инвеститорът взима на заем акции, които продава веднага и така ако цената на акцията падне, той изкупува акциите и ги връща, реализирайки печалба. Ако акциите се повишат обаче, инвеститорът трябва да закупи обратно акциите на по-високата цена и така ще регистрира загуба. Към възможните причини за надценяване на българския пазар бе прибавено и изобилието на чуждестранен капитал, за който няма достатъчно добри канали за инвестиране. Така той отива в няколко големи компании, чиито книжа се повишават прекалено.

Панелисти на форума бяха Том Хигинс от Balkan Accession Fund и Румен Гечев, преподавател в УНСС и бивш министър на икономиката.

Том Хигинс сподели, че е оптимист за развитието на българския фондов пазар за следващите 10 години, но отчете възможността, че може да има моментни спадове в близък план. Според инвеститора България ще бъде добра почва за инвестиции и за в бъдеще. Като причина за оптимизма си Хигинс визира членството на България е Европейския съюз, ниската цена на работна ръка и ниските корпоративни данъци.

От своя страна, Румен Гечев изрази опасенията си от възможни проблеми в пазара на недвижими имоти през следващите 2-3 години. Според бившия министър българският бизнес трябва да представи на чуждестранните инвеститори алтернативни полета за инвестиции от пазара на недвижимото имущество. Поради липсата на финансови инструменти повечето западноевропейски капитали се вложиха в недвижимо имущество, което увеличи прекомерно цените на имотите у нас, каза Гечев. Нещо повече, ако България не представи бързо привлекателни инвестиционни алтернативи на чуждестранните капитали, пред нашата икономика ще се изправи рискът те да напуснат страната, реализирайки само спекулативна печалба, допълни той.

На срещата също бе обсъждана и глобалната икономика, като участниците във форума изразиха оптимизма си за световните пазари.

Друг основен акцент бе неефикасното разпределение на европейските и американски фондове в България. Като основни причини за това бяха посочени скептицизмът на българина за вероятността да се класира за тези средства, както и тежката бюрокрация и недобър мениджмънт. Според д-р Грийнбърг, преподавател по мениджмънт в City University, София, има достатъчно средства, които да стигнат и до обикновения, непривилегирован български предприемач.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
fallback