fallback

Първата сесия за седмицата приключи позитивно за индексите

Дружествата от структурата на Химимпорт поскъпнаха, повлияни от новините от днешната пресконференция на компанията

15:28 | 23.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Първата борсова сесия за тази седмица приключи с повишения за индексите. SOFIX добави 8,14 пункта (0,64%) към стойността си до 1 278,66 пункта, а широкият BG40 се повиши с 3,02 пункта (1,19%) до 252,88 пункта.

„Съвсем резонно, част от ресурса, който остана неудовлетворен на IPO-то на Каолин, днес се върна на пазара. Засега купувачите са доста предпазливи поради предстоящите още две първични публични предлагания през май. Логично, най-висок беше интересът към ликвидните акции, като особено активна бе търговията по позицията на Химимпорт. Последният час от сесията съвпадна с пресконференцията на холдинга и очевидно значителни покупки бяха инспирирани от новините, които произлязоха от там“, коментира за Investor.bg Владимир Малчев, инвестиционен консултант в ИП Бул Тренд Брокеридж*.

Книжата на Химимпорт поскъпнаха с 2,89% до средна цена от 9,98 лв. при обем от 180 583 лота. Днес от Химимпорт съобщиха, че възнамеряват  да консолидират агробизнеса си в нова компания – Зърнени храни България, която ще обедини всичките девет дружества от структурата на холдинга, занимаващи се с аграрна дейност. Новото дружество ще е с капитал от 150 млн. лв. и се очаква до края на октомври да бъде листнато за търговия на БФБ–София.

Централна кооперативна банка повиши пазарната си капитализация с 0,77% до 7,89 лв. за акция при обем от 8 хил. броя. Днес стана ясно, че банката, която също е част от групата на Химимпорт, планира увеличение на капитала със собствени средства.

Книжата на плевенското предприятие Проучване и добив на нефт и газ, също част от структурата на Химимпорт, добавиха 3,95% към стойността си до 9,75 лв. при изтръгувани общо 1 084 лота. От компанията заявиха, че сондират три нови находища в България и проучват възможности за сондажи в чужбина.

Акциите на Тодоров АД поевтиняха 0,98% днес до ниво от 2,02 лв. за брой при обем от 97 261 лота, като сделка бе сключена и на 1,97 лв. - под нивото на записване на аукциона от 17 април. С малко над 5% се понижиха дяловете на Спарки Елтос до средна цена от 26,10 лв., след като по позицията бяха прехвърлени 3 163 лота.

„Изтъняването на предлагането при компенсаторните инструменти е друг момент от сесията днес, който прави впечатление. Явно е, че продавачите изчакват по-високи нива, с оглед повишеното търсене, което се очаква от купувачите на Медицинска техника ЕАД и Топлофикация Русе“, каза още Владимир Малчев.

Поименните компенсационни записи регистрираха повишение от 5,53% до 42 на сто от номинала, а компенсаторните записи отчетоха минимален ръст от 0,02% до 43 стотинки за лев номинал.

Общият изтъргуван оборот в редовната сесия днес бе в размер на 8,17 млн. лв., а сключените сделки бяха 909 на брой.

*Цитираното мнение е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:50 | 28.08.22 г.
fallback