fallback

Химимпорт консолидира агробизнеса си и го листва на борсата

Новата компания ще се казва Зърнени храни България и ще бъде листната на БФБ-София до края на октомври

12:51 | 23.04.07 г.

Химимпорт възнамерява да консолидира агробизнеса си, съобщи Георги Костов, изпълнителен директор на Слънчеви лъчи България АД, по време на пресконференция днес.

Новата компания ще се казва Зърнени храни България. Тя ще събере всички девет дружества от структурата на Химимпорт, опериращи в аграрния сектор и ще бъде листната за търговия на БФБ-София до края на октомври тази година, като свободно търгуваният обем (free-float) ще бъде над 15%. Новото дружество ще бъде с капитал от 150 млн. лв.

„По капитал и активи това ще е най-гоямата компания в бранша. През 2006 година Слънчеви Лъчи България е отчело 100% ръст в приходите от продажби на стоки и продукция, като в момента тече изграждането на инсталация за биодизел“, каза още Костов.

Слънчеви лъчи България е част от групата на Химимпорт АД. Книжата на компанията бяха регистрирани за търговия на БФБ-София в края на миналата година, но от тогава до момента по позицията са сключени само три сделки с общо 2 903 акции на цена от 7 хил. лв. за брой. Георги Костов поясни, че плановете за консолидация на агробизнеса на Химимпорт са основната причина за слабия търгуван обем и ниския free-float досега.

На днешната пресконференция на Химимпорт АД стана ясно още, че Параходство БРП е подало документи за участие в приватизацията на сръбското параходство.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:58 | 05.09.22 г.
fallback